Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Знаете ли какво е тюфекчия? Това е Димитър Мирчев - майстор, който реставрира кремъчни оръжия, които са били в употреба в миналото.

Мирчев практикува този занаят от 40 години, а се е запалил още като дете в родния Батак. Един ден, когато бил в 6-и клас, на връщане от училище нагазил в реката и намерил една пушка М 95, по известна като "Манлихера",

"Скрих я в един храст, вечерта отидох с колелото и си я взех", спомни си Мирчев.

Пушката била ръждясала, но той все пак успял да я поправи.

"Битката при Сливница я печели тази пушка", разказва Мирчев за манлихерите.

През лятната ваканция бъдещият майстор претършувал всички тавани на стари къщи в Батак, където открил няколко пушки. Успял да ги възстанови и дори с приятели играели с тях. Някой обаче подшушнал на милицията.

И въпреки, че бил малолетен, Мирчев бил арестуван, включително отведен с белезници. След като прекарал известно време в ареста, той и милиционерите отишли в къщата му, за да вземат пушките. Мирчев влязъл, а те чакали отвън. Той обаче се забавил, защото решил да хапне, тъй като бил огладнял от престоя в ареста.

През това време милиционерите отвън провели следния диалог:

- Влез да го видиш какво прави.

- Защо не влезеш ти?

Служителите на реда очевидно са се притеснявали да не би седмокласнкът да ги изненада с огнестрелно оръжие. В крайна сметка пушките били конфискувани.

Мирчев обаче си спомня, че не са му намалили поведението за това, че е притежава оръжие, а за това, че отишъл на Великден на църква.

Бизнесът със старинни пръжия започнал да се развива по-добре след 1989 г. Самият Мирчев прекарва 15 г. в Австрия, където също практикува любимото си занимание. И дори се запалил по него още повече, защото там също имало колекционери, а и интересни екземпляри.

Майсторът се връща в България през 2012 г. Оттогава се занимава напълно професионално - има майсторско свидетелство от Камарата на занаятчиите.

През 2017 г. се преселва в Златоград, където създава своята тюфекчийска работилница. Приел поканата на собственика на етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев.

Когато избухва пандемията от коронавирус обаче, се премества в Пловдив, Там живее и до днес, въпреки че има работилница и в Батак.

Мирчев изтъква, че в България има много колекционери на старинни оръжия и бизнесът върви добре. Официално майсторите на този занят обаче са по-малко от десет.

"Самозванци има колкото искаш", признава Мирчев.

Майсторът разказва, че и сегашната власт извършва недомислици. Преди време бил приет законов текст, според който майстори като него били задължени на всяко оръжие да му набиват серийни номера. Така обаче се губи автентчността на изделието. Впоследствие законът бил променен и номера трябвало да имат само копията на оръжията. И това обаче вече не важало.

Днешната полиция също често подлага Мирчев на проверки. В един такъв случай участвали полицаи, чиито незаконни оръжия той самият е ремонтирал.

"Тръпнеха да не ги издам", разказва той.

Най-старото оръжие, на което той е попадал е пушка на повече от 250 години.

"По-стара от САЩ", изтъква Мирчев.

Днес тази пушка е в музея в Златоград.

-----

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл [email protected] (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.