Опитът да бъде сменено ръководството на „Кинтекс” се основава на анонимни сигнали по мейла за евентуални нарушения, а Държавната консолидационна компания не е правила проверка.

Това се казва в позиция на Александър Михайлов, директор на държавната компания. Текстът му е публикуван днес на страницата на дружеството.

Миналата седмица министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на целия борд на „Кинтекс“. Причината - проверка, извършена от Държавната консолидационна компания, а заключенията били за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на дружеството, беше съобщено тогава. 

Дни по-късно Софийският градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите. Производството е спряно до приключване на делото, образувано по молба на Александър Михайлов, срещу неговото освобождаване от поста изпълнителен директор. Това става ясно от определението на съда, публикувано в Търговския регистър.

---

Ето цялата позиция на директора на „Кинтекс” Александър Михайлов: 

"Одит на “Кинтекс” ЕАД не е извършван. Това става ясно от официално писмо, получено от Държавна консолидационна компания ЕАД. Припомняме, че в понеделник (18 април) министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че уволнява ръководството на дружеството поради „заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор“. Допълнително медиите бяха уведомени, че министърът ще сезира Прокуратурата. Това съобщение и към момента може да бъде открито на сайта на ведомството.

От получените официални документи в „Кинтекс“ обаче се оказва, че истината е съвсем друга. Проверка не е извършвана, защото Инспекторатът дори няма правомощия за такава по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище. Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения тип донос по електронна поща. Самата министър Нинова писмено признава всичко това в свое писмо до Прокуратурата

Видно от писмото, всички твърдения за нарушения в „Кинтекс“ се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: ivan_dimitrov1970@abv.bg. Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен – най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена.

Анонимността на сигналите не само не смущава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но и са повод тя да твърди пред медии, че е налице „явен конфликт на интереси“ в „Кинтекс“. От документите е видно, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган с оглед обстоятелството, че информацията касае стратегическо предприятие като „Кинтекс“. Изложеното навежда на предположението, че „анонимният жалбоподател“ и министърът на икономиката и индустрията действат в синхрон, за да освободят ръководството на „Кинтекс“ и да назначат „правилни хора“, които ще взимат „правилни решения“, коментират хора от дружеството.

Водена от желанието си да отстрани и дискредитира директора на „Кинтекс“, министър Нинова грубо манипулира информацията. В публичната си позиция тя фактически приравнява непроверени анонимни твърдения до „заключения на Инспектората на министерството“. Фактически такива обаче липсват. В своето становище (което е предоставено на „Кинтекс“) Инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена. Припомняме, че министър Нинова има юридическо образование и богат административен опит и в този смисъл не може да е била заблудена за изложените факти и обстоятелства в писмената кореспонденция.

„Преди 50-60 години по подобни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери в Белене. Добре, че все пак България е еволюирала за половин век и днес само ме уволняват“, коментира иронично освободеният директор Александър Михайлов.

Бившият ръководител на дружеството подчертава, че съдържащите се в доноса твърдения по негов адрес вече са били публикувани в медии със спорна репутация. Именно, за да разсее всички съмнения в свой доклад до министъра още на 28.01.2022г. той дава обективна информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. Този доклад обаче не е предоставен на Прокуратурата – липсва в описа на изпратените документи; най-вероятно случайно е забравен.

“След като г-жа Нинова сама опроверга своята теза за „заключения на Инспектората за нарушения и конфликт на интереси“, то все по-голяма достоверност придобива предположението на бившия изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от „Кинтекс“ ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. Напомняме, че за освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на „Кинтекс“ и до този момент не са посочени никакви причини. Призоваваме всички свободни и независими медии в България и Европа, които защитават обществения интерес, да следят развитието на този казус, свързан с евентуална корупция за милиони. Дори вицепремиер не е по-силен от истината!“, се посочва в позиция на дружеството по темата".