Пет вида спални чували, три от които детски, са стоките с произход от България, включени през 2021 г. в  Портала за безопасност на ЕС.

Това стана ясно от огласените днес от Европейската комисия данни.

Порталът представлява система за бързо предупреждение за опасности, които могат да представляват нехранителни стоки.

Докладът обхваща подадените през 2021 г. сигнали и действията, които националните органи са предприели в техен отговор. 

За изминалата година начело в списъка за моторни превозни средства и играчки, изтъкват от ЕК.

Проблемът в споменатите стоки, произхождаши от България, иде предимно от закопчаването им с цип. В един от случаите той е без горен ограничител, което може да нарани бебето. Друга опасност е детето да глътне ципа.

Два от опасните видове спални чували са от марката „Вис Виталис“. Останалите нямат марка.

И в петте случая предупрежденията за опасност са издадени от българските власти. Всички споменати стоки са изтеглени от пазара.

За 2022 г. вече има предупреждения за три опасни нехранителни стоки с произход от България, става ясно от проверка в Портала.

В два от случаите става дума за декоративни свещи. Първият от продуктите, който е без марка, може да бъде взет за сладкиш поради формата си и да предизвика задушаване. Във втория случай – също без марка - свещите са поставени в чаши и приличат на напитки. Разтопената свещ може да бъде погълната от дете и да предизвика възпаление на стомашно-чревния тракт.

Предупрежденията отново са постърили от властите в София и опасните свещи са изтеглени от пазара.

Третата докладвана за тази година опасна стока от България е електрическа бебешка люлка от марката „Лорели“. Тя не е достатъчно стабилна и може да падне, като нарани бебето. Предупреждението в този случай е дошло от Малта. Опасната люлка е изтеглена от пазара по нареждане на съответния надзорен орган.

Картината в Европа

В настоящия годишен доклад за първи път автомобилите заемат челно място в списъка на продуктите, за които е сигнализирано. Веднага след тях са играчките. Също така в контекста на пандемията от COVID-19 предпазните средства като например маските все още съставляват значителна част от продуктите, за които е подаден сигнал.

С оглед на пренасочването на потреблението към онлайн платформи за пазаруване се разработват и нови инструменти за по-добра защита на потребителите, които пазаруват онлайн, и за изтегляне на опасните продукти от пазара. Затова ЕК стартира нов инструмент за електронно наблюдение — мрежов бот. Той ще помага на националните органи да установяват дали в интернет се предлагат опасни продукти, за които има сигнал в Портала за безопасност.

През 2021 г. органите на държавите, участващи в мрежата за безопасност, са обменили 2142 сигнала чрез системата. За първи път най-голям брой сигнали са подадени в категория „моторни превозни средства“, следвана от „играчки“ и „електрически уреди и оборудване“.

Що се отнася до моторните превозни средства, предприетите действия са били главно изтегляния от пазара след откриването на технически проблеми. За детските играчки те да били най-вече свързани с наличието на опасни химикали и дискови батерии. Освен това най-често срещаните проблеми, докладвани за електрическите уреди и оборудване, са били заради открити тоководещи части и прегряване.

Наблюдението е включвало редица продукти, свързани с COVID-19. Имало е много сигнали за предпазните средства, предимно защитните маски.

Петте най-често докладвани риска са били свързани с телесни повреди, химикали, пожар, задавяне/задушаване и електрошоков удар.

В Портала са били пуснати общо 4965 известия за последващи действия.

Докладът показва, че през 2021 г. общото използване на системата за бързо предупреждение се увеличава сред 30-те участващи държави (27-те членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.