Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

Тази сутрин във всички православни храмове се отслужва Света Василиева литургия. Тече подготовка и за вечерните служби, които ще започнат в 23:30 ч., а след полунощ християните ще се поздравят с Христос Воскресе!

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден", защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Когато Господ Иисус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставен огромен камък.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват вече при звуците на тържественото "Христос Воскресе!".

Това е и последният ден, когато се боядисват яйца и се приготвят обредните великденски хлебове.

След Литургията, която е нощес след полунощ, свършват и най-дългите - великите пости.