Еманюел Макрон изглежда, че взема преднина пред опонентката си Марин льо Пен за балотажа в неделя. Това показват последните сондажи в деня, в който се закрива предизборната кампания за президент на Франция, пише "Гардиън".

Според проучването на Ipsos 57,5 на сто от анкетираните казват, че възнамеряват да гласуват за действащия държавен глава, срещу 42,5 на сто за Льо Пен. Дори при 3,3 на сто отклонение, резултатът за Макрон му гарантира победа.

5 на сто от участниците в изследването, които казват, че ще гласуват за сегашния президент, се колебаят. За лидерката на "Националния сбор" колебливите гласоподаватели са 8 на сто. Но има друг процент, който носи несигурност за крайния изход от вота. 40 на сто от онези, които казват, че ще пуснат празна бюлетина, добавят, че все пак може в последния момент да изберат един от двамата кандидати.

Според друго изследване на BVA, публикувано в петък, Макрон печели с разлика от 11 процента.

Сегашния френски президент трябва да победи Льо Пен със сериозна преднина, за да може да настоява, че има мандат да изпълни програмата си, в която като най-противоречива мярка се предвижда вдигането на пенсионната възраст. Това предложение вече доведе до продължителни национални стачки и протести.

Въпреки че щабът на Льо Пен се опитва да наложи тезата, че Макрон е арогантен и високомерен, особено съотнесено към дебата от сряда вечер, мнозинството от избирателите са на друго мнение. Според резултатите от допитване след близо тричасовия словесен сблъсък между двамата според зрителите Макрон се е справил много по-добре от съперничката си и е победител от дебата.

Шефът на социологическата агенция Odoxa Гаел Слиман коментира, че според резултатите действащият президент печели с 53 на сто спрямо 47 на сто за Льо Пен, при 2,5 на сто грешка.

"Президентът страда от слаб трансфер на гласове на избиратели, които на първия тур са предпочели друг кандидат, дори и когато е имало призив от негова страна да се подкрепи Макрон", обяснява Слиман.

"Той не получава трансфер от над 50 на сто от гласовете на никой от неуспелите кандидати. В същото време Льо Пен може да разчита на над 80 на сто от гласовете, дадени за Ерик Земур", добавя той.

Според него това се дължи на липсата на ясен призив за подкрепа от страна на Жан-Люк Меланшон.