Канадският режисьор Дейвид Кроненбърг, който ще представи филм за човешките органи като произведения на изкуството на кинофестивала в Кан, предлага на търг снимка на камъни в бъбреците си като незаменим токен, съобщи АФП, информира БТА.

Представеният за продан токен на Дейвид Кроненбърг, наречен "Вътрешна красота", се продава в криптоплатформата Superrare от малко повече от три седмици със "запазена цена" от десет етериума (около 30 000 долара според цената на тези криптовалути).

След достигане на тази сума търгът ще продължи 24 часа.

"Лекарят ми каза: "Харесва ми да запазя камъните ти в бъбреците за анализ", обяснява Дейвид Кроненбърг. Той отказва, защото "смята, че те са твърде добри, за да бъдат унищожени".

След това Дейвид Кроненбърг решава да заснеме 18-те камъка и да направи незаменим токен от тях. Въпреки че за собственик на произведението се счита само купувачът, то остава достъпно за всички в интернет.

Режисьорът не е новак в тази област. Миналата година той продаде за 25 етериума късометражен филм, в който се появява в образа на много убедителна репродукция на своя труп.  

Идеята за "Вътрешна красота" идва от филма му "Смъртоносна връзка" (1988), посветен на близнаци гинеколози, които споделят всичко - до жените.

"В един момент един от близнаците казва на другия: "Не разбирам защо няма конкурси за красота, посветени на вътрешността на телата", спомня си Кроненбърг.

Това е и препратка към новия му филм "Престъпления на бъдещето" с Виго Мортенсен в главната роля, който се бори за "Златна палма" на кинофестивала в Кан (17-28 май). Актьорът ще се подложи на "операция на живо върху собственото си тяло", казва режисьорът.

Незаменимите токени са неподлежащи на фалшификация цифрови сертификати за автентичност, удостоверяващи собствеността върху реален или виртуален обект.

Дейвид Кроненбърг не е единственият режисьор, навлязъл в света на незаменимите токени. През октомври миналата година американецът Дейвид Линч пусна такава серия с рок групата "Интерпол". В Холивуд продажбите на незаменими токени се превърнаха дори в източник на финансиране за независими филми.

Кроненбърг не е посочил дали физическа версия на "Вътрешна красота" ще придружава незаменимия токен.