"Манчестър Юнайтед" обяви назначението на нидерландеца Ерик тен Хааг за нов мениджър на отбора. Договорът на специалиста, който напуска "Аякс", ще бъде до края на юни 2025 г. с опция да бъде удължен за още една.

52-годишният Тен Хаг ще заеме поста след края на настоящия сезон, когато приключат ангажиментите му към "Аякс". Че той е изборът на "червените дяволи" стана ясно още в предишните седмици.

"През последните четири години в "Аякс" Ерик се доказа като един от най-вълнуващите и най-успешни треньори в Европа, като налагаше атрактивен и атакуващ футбол и налагаше млади играчи", заяви Джон Мърто, футболен директор на "Манчестър Юнайтед".

"Манчестър Юнайтед" е в тежко състояние в последните години. Преди настоящия сезон се смяташе, че ще спори за титлата, но вместо това се срина и е малко вероятно да попадне в топ 4 във Висшата лига. Вече отпадна от всички останали турнири.

Оле Гунар Солскяр бе уволнен в края на миналата година, а на негово място временно бе назначен Ралф Рангник. Тимът не върви и с него. Преди два дни падна тежко от "Ливърпул" - 0:4.

"За мен е голяма чест да бъда назначен за мениджър на "Манчестър Юнайтед", каза Тен Хааг. - Изключително развълнуван съм от предстоящото предизвикателство. Познавам историята на този велик клуб и страстта на феновете и съм напълно решен да изградя отбор, способен да постигне успехите, които заслужава.

Ще ми бъде трудно да напусна "Аякс" след тези невероятни години и мога да уверя нашите фенове в моята пълна отдаденост върху успешното завършване на този сезон, преди да премина в "Манчестър Юнайтед"."

Ерик Тен Хаг е начело на "Аякс" от 2017 г., като спечели две титли и две купи на страната, а отборът е на път да вдигне и още един шампионски трофей този сезон. В неделя загуби финала за Купата срещу ПСВ "Айндховен" с 1:2. Тен Хааг има и полуфинал в Шампионската лига, когато бе елиминиран драматично от "Тотнъм".