Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) правилно не е наказала обвинителя от Кърджали Чавдар Чавдаров, хванат с незаконен улов на риба. Това е така, защото не е установено виновно поведение от страна на прокурора. Това реши петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който не се съгласи с изводите на първата инстанция, според която обвинителят е трябвало да бъде наказан.

За любопитния случай съобщава правният сайт news.lex.bg.

На 13 март 2017 г. на тел. 112 са подадени няколко сигнала от Р. Юмер за двама бракониери в близост до язовир „Студен кладенец“. Била разпоредена проверка на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и на полицията в Кърджали.

Полицейски автопатрул спрял за проверка джип „Нисан“ и в багажника му били открити два найлонови чувала, пълни с хрилна рибарска мрежа с оплетена в нея риба. Общото тегло на улова било малко над 40 кг, от които 38 кг морунаж, два килограма речен кефал и 800 грама бяла риба. Джипът бил управляван от собственика му – Чавдар Чавдаров, по онова време зам.-районен прокурор на Кърджали, а до него пътувал И. Фейзи. Рибата и мрежата били иззети, а на Чавдаров бил съставен акт за административно нарушение и му била наложена глоба от 1000 лева.

Полицията уведомила за случая шефката на РП-Кърджали Гергана Колева, която извършила проверка. Тя разговаряла със свидетеля Юмер. И той разказал следното: На 13 март 2017 г. рано сутринта вървял към жп прелез, когато към 6.30 ч., след въжения мост над язовир „Студен кладенец“, на 5 м встрани от пътя, видял оставен голям черен чувал, пълен с мрежа и риба. Малко по-късно Юмер чул двигател на кола, а после видял и зелен джип с картинка на ловна пушка и куче на резервната гума отзад. Джипът спрял, от него слезли двама души, хванали чувала, който се скъсал от едната страна, но мъжете успели да го натоварят в багажника. Колата тръгнала, но закъсала в близост до жп прелеза, към който отивал и Юмер. И именно това била причината човекът да успее да види номера на джипа. Той описал мъжете, но едва по-късно, след като между рибарите се разчуло за случая, Юмер се сетил, че един от хората в колата е прокурор Чавдаров.

Шефката на РП-Кърджали изготвила протокол с подробния разказ на свидетеля, като поискала обяснения и от Чавдар Чавдаров. Всички материали били пратени на ръководството на прокуратурата.

Главният прокурор, по онова време Сотир Цацаров, е внесъл предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Чавдаров за нарушение на етичния кодекс. В началото на април 2017 г. Прокурорската колегия образува дисциплинарка срещу Чавдар Чавдаров. На едно от първите заседания дисциплинарният състав разпитал спътника на прокурора – Фейзи и шефката на РП-Кърджали Гергана Колева. Но протокол от тези разпити по неизвестни причини или не е съставен, или не е запазен. Последвал и разпит на свидетеля Юмер, който повторил това, което вече бил казал.

В края на септември с.г. ПК на ВСС спряла дисциплинарката, защото срещу Чавдаров било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 215, ал. 1 от Наказателния кодекс за вещно укривателство. Фейзи пък бил обвинен по чл. 238, ал. 1 от НК – за незаконен улов на риба. Междувременно Чавдаров обжалвал глобата от 1000 лв., наложена му за това, че е извършил превоз на риба с неспециализирано транспортно средство, без копие от декларация за произход на продуктите и без документ за превоз, каквито са нормативните изисквания. Районният съд в Хасково отменил глобата като приел, че Чавдаров е извършил превоз на два чувала с риба и мрежа без декларация за произход, но според съда не е доказан превоз с цел продажба на пазара и реализиране на доход от търговия. 

Междувременно наблюдаващият прокурор по досъдебното производство срещу Чавдаров внесъл предложение в СГС за освобождаването му от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание. Съдът обаче приел, че така се нарушава принципът ne bis in idem (никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо) и прекратил делото спрямо Чавдаров, а срещу Фейзи го изпратил по компетентност на районния съд в Кърджали.

След произнасянето на съда, ПК на ВСС, вече в сегашния си състав, възобновил дисциплинарката срещу Чавдаров. През октомври 2020 г. новият дисциплинарен състав разпитал Фейзи и районната прокурорка на Кърджали. Пред кадровиците Фейзи отрекъл прокурорът да е знаел какво има в чувалите. Уловил риба и по-късно помолил Чавдаров да дойде с колата си, за да му помогне да пренесат багаж. Фейзи твърдял, че Чавдаров не знаел какво има в чувалите, сам ги натоварил в багажника като отрекъл да се е виждало какво има в него, както и че единият се е скъсал, което пък противоречи на твърденията на служителите на ИАРА, които заедно с полицията ги спрели на проверка и видели скъсан чувал.

Дисциплинарният състав предложил, а на 17 февруари 2021 г. Прокурорската колегия приел, че Чавдаров не е извършил нарушение и не следва да бъде наказан. В мотивите се твърди, че Чавдаров е направил приятелска услуга, без да съзнава, че е извършил някаква противоправна дейност. Главният прокурор Иван Гешев не е присъствал на заседанието, на което е обсъждана дисциплинарката срещу Чавдаров. Той обжалва решението пред ВАС.

Тричленен състав на съда върнал преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне, защото приел, че кадровиците превратно са интерпретирали фактите за действията на Чавдаров, което е довело до незаконосъобразно решение. ПК на ВСС обжалва и сега петчленен състав на ВАС с председател Георги Георгиев и членове Севдалина Червенкова (докладчик), Росен Василев, Славина Владова и Мария Николова уважил жалбата.

Петимата върховни съдии припомнят, че дисциплинарката е образувана за нарушение на етичните правила, след като Чавдаров е бил хванат за превозва риба без декларация за произход. ВАС обаче напомня, че съставеното му по този повод наказателно постановление е отменено от съд като е установено, че няма административно нарушение. Върховните съдии посочват, че Прокурорската колегия е направила пълен анализ на всички събрани доказателства и правилно е заключила, че не е установено виновно поведение от страна на обвинителя.

„Това е така, тъй като безспорно по делото е установено, че същият от субективна страна е смятал, че извършва приятелска услуга на Фейзи, тъй като не е знаел вида на товара. Дори да се приеме, че е възприел, при пристигането си на мястото, където е бил товарът, че в описаните от Юмер и в съставените актове от служители на РУ на МВР Кърджали и на ИАРА актове черни чували има риба, при липсата на каквито и да било доказателства, че в случая се е касаело до превоз на риба за стопански цели отново не е налице виновно поведение от страна на Чавдаров, доколкото нарушението по чл. 50 ЗРА, за което административно нарушение е бил съставен акт на Чавдаров, е именно за превоз на риба за стопански цели и е неотносимо към превоза на риба от любителски риболов. От така установеното следва, че съзнаването, че се извършва превоз на риба с автомобила му, доколкото само по себе си не представлява нарушение в общия случай, с изключение на превоза за стопански цели не може да обоснове извод за наличие на виновно поведение“, посочва ВАС и допълва, че не се установява извършването на дисциплинарно нарушение, независимо че количеството превозена риба е над допустимото за любителски риболов.