Бившият премиер Роберт Фицо ще бъде подведен под наказателна отговорност в Словакия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.

В кратко съобщение тя информира още, че бившият вътрешен министър в правителството на Фицо, Роберт Калиняк, е обвинен по същото дело.

Адвокатът на двамата, Давид Линднер, каза, че Фицо и Калиняк са обвинени в създаване на престъпна група.

Министър-председателят Едуард Хегер изрази надежда подвеждането на Фицо и Калиняк под отговорност да е подкрепено от доказателства. Това е автономно решение на правоприлагащите органи, изтъкна той.

Фицо сега е депутат от лявата опозиционна партия "Смер - Социална демокрация". Засега полицията не е поискала от парламента да отнеме неговия депутатски имунитет и да позволи задържането му, отбелязва АП.

В момента Калиняк работи като адвокат.

Линднер каза, че двамата смятат обвиненията за политически мотивирани.

"Смятаме това за политическа атака срещу представители на опозицията", посочи адвокатът на Фицо и Калиняк пред словашки медии.

Управляващата четирипартийна коалиция направи борбата с корупцията ключов политически въпрос. Откакто това правителство дойде на власт след изборите през 2020 г., няколко високопоставени служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени бяха обвинени в корупция и други престъпления.

Фицо, смятан за популист, беше министър-председател между 2006 и 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г.

Той подаде оставка след убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.

Куциак разследваше възможна корупция в правителството. Убийството на журналиста и годеницата му предизвика в Словакия масови улични протести, невиждани от Нежната революция в Чехословакия през 1989 г., и политическа криза, довела до падането на правителството, отбелязва АП.

БТА