Установено е, че разследваните четирима полицаи може и да са били били... Но друг човек. А Евгени Марчев очевидно е бит. Но от други четирима полица - неустановени. 

И думите на самия пострадал: "Беше предвидимо, че в един момент прокуратурата ще си затвори очите."

Това стана ясно тази сутрин от разказа на Евгени Марчев - един от битите зад колоните на МС на 10 юли 2020 г., чийто случай придоби голяма публичност.

Както е известно, тогава протестите бяха срещу корупцията, правителството на ГЕРБ и главния прокурор, а кадри на издевателства, заснети от камера на МС, станаха публично достояние година по-късно - когато се смени властта.

Главният прокурор пък пусна туит тогава - че напълно подкрепя "законосъобразните действия на МВР срещу платени агитки на Черепа" - като при това говореше в трето лице - от името на цялата прокуратура (нещо, което към днешна дата е повод за искане на свалянето му, б.р.).

По думите на Марчев са го удряли четирима униформени, но понеже самоличността им не е изяснена, разследването трябва да бъде частично прекратено. Въпреки многобройните записи прокуратурата така и не могла да стигне до това - кои точно са нанесли ударите.

(Между другото, едната от прокурорките от Районна прокуратура, която прекратяваше дела срещу пострадали от полицейско насилие - Вероника Трифонова, междувременно бе избрана от ВСС за български европейски делегиран прокурор и ще работи за Лаура Кьовеши срещу "високата корупция" и престъпност с евофондове, б.р.).

Марчев разказва, че дълго време след побоя е имал проблеми с гърба, веднага е било установено и комоцио.

Адвокатът на пострадалия Полина Велчева обясни следната фактология:

- установени са общо 16 служители, които са били 8 лица;

- през 2021 година е повдигнато обвинение срещу четирима служители на реда, за които се е твърдяло, че са нанесли побой на клиента й;

- по-късно се оказва, че въпросните униформени са извършили такова нарушение, но не срещу Евгени Марчев;

- разследването се прекратява. 

„Установи се, че клиентът ми е бил бит, но не може да се установи кои са били лицата, които са нанесли побоя”, допълни юристът и каза, че има съмнение прокуратурата умишлено да забавя хода на разследването.

Тя отбеляза, че материали от досъдебното производство на тях не са им предявявани, т.е. - те не са запознати. А виновниците, които са останали неустановени, фигурирали там само под номера - 6, 10, 11 и 13.

Това и означава актът на "частичното прекратяване" - прокурорът постановява, че за тези четирима няма доказателства, че са извършили това деяние. Както е известно, прокурорските прекратявания и откази от разследване не подлежат на контрол, освен от по-горния прокурор.

"Пише, че има видеоматериали, експертизи - но ние не сме ги гледали. Не знам по какъв начин не са установени лицата", казва адвокат Велчева.

Въпреки, че Марчем е разпитан като пострадал още през декември, 2020 г., никой не им дава информция за воденото от прокурора досъдебно производство.

Казали им само, че това - да обвинят въпросните 4-ма, за които е установено поне, че са били друг човек - е въпрос, който ще се решава в бъдеще.