"Въвеждане на необлагаем минимум в рамките на една работна заплата. Въвеждане на таван на някои от цените на стоките от малката потребителска кошница. Разликата на производителите ще бъде платена от нарочно създаден фонд, който да плати до реалната цена на производителите. (...) Предлагаме въвеждане на диференциран ДДС на регулирани стоки - ток, вода, лекарства".

Такава заявка даде председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски пред БНР, като по думите му вече се водят разговори в коалицията по тези въпроси. 

В отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори Свиленски посочи, че ако правителството успее да овладее ценовата и енергийната криза, няма причина да се пристъпва към друг формат на правителство или към предсрочни избори.

"На този етап не мисля, че е реалистично и полезно за обществото да отиваме още веднъж на избори", допълни той.

В същото време обаче заяви: има две теми, по които БСП е последователна и няма да отстъпи от тях – за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз и за изпращането на военна помощ на Украйна. По думите му има две предложения в момента, направени от ГЕРБ-СДС и от "Демократична България", свързани с Украйна. Нека да видим какъв проект на решение ще предложат, какво ще приеме българският парламент и след това - какво ще реши правителството.

"Всеки износ на оръжие трябва да мине с подписа на министъра на икономиката, като в случая това е председателят на нашата партия Корнелия Нинова, която ясно и категорично заяви, че няма да подпише такова споразумение, докато тя е министър. Ако всичко това се случи, вероятно ще трябва да бъде търсен друг министър на икономиката и съответно – друг партньор в коалицията".

Според председателят на ПГ на "БСП за България" за управител на БНБ трябва да има единна кандидатура на четворната коалиция. "Тази кандидатура не трябва да бъде партийна, а експертна и призната от максимален брой специалисти и граждани. Тъй като гуверньорът на Народната банка е много важен с оглед на бъдещото присъединяване на България към еврозоната и ситуацията, в която се намираме", заяви. Той подчерта, че кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански не са подходящи, защото са политически и не са получили подкрепата на четирите формации в управляващата коалиция.

Според депутата на Нинова, ако в коалицията три формации не са съгласни с предложение на четвъртата (в случая казусът "Каримански"), то тази, която не среща подкрепа трябвало да отстъпи. Не така обаче мисли той по отношение на връщането на хариената бюлетина в изборния процес, каквото БСП сама предложи с изменения в Изборния кодекс. Темата била обсъдена в коалицията, нямало подкрепа от останалите три формации, но пък левицата си я внася сама и ще търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС.