"Ние се борим и за вас, за да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Исторически Русия е направила неща, които остават емоции в съзнанието на хората. Но това, което прави Русия в момента е, че тя унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране."

Това заяви пред журналисти украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на тридневно работно посещение у нас.

Кулеба, който има днес рожден ден, каза, че е удоволствие за него да празнува в София, тъй като името на града означавало мъдрост, и най-доброто, което можел да пожелае на себе си, е мъдрост при вземането на решения.

"Дойдох да благодаря на българския народ и правителство затова, че приеха украински бежанци. Много добре осъзнаваме човешкия трогателен подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната. Надявам се да дойдат един ден тук като туристи - заяви Дмитро Кулеба. -България подкрепя Украйна както в ЕС, така и в НАТО, и съм сигурен, че прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но защото разбира, че сигурността на Урайн означава и сигурност за България."

Той сподели, че като малък, през 90-те години, дошъл с родителите си с ферибот от Одеса във Варна. 

"Прекарахме чудесна ваканция на плажовете в България, купих си няколко компактдиска с рок музика, бях малък, за да пия българско бренди тогава, но ядох вкусна храна. Ще работим за още по-тесни отношения между нашите страни", добави украинският външен министър. 

Външната министърка на България Теодора Генчовска (ИТН) заяви с доста по-неемоционален тон, че е изразила подкрепа към украинската държава.  И отчете, че българското правителство щедро е отпуснало 185 000 евро хуманитарна помощ на Киев. 

"Над 91 000 украински граждани са приети в България, като 80 000 вече са получили временна закрила. Продължаваме да даваме и хуманитарна помощ - 1,5 млн. евро помощ от БЧК, а МВнР със 185 000 евро през различни международни хуманитарни организации. Ще продължим да подкрепяме Украйна", каза Теодора Генчовска.

Тя, естествено, не отбеляза, че помощта по линия на БЧК, е събирана от редовите български граждани, и пропусна да им благодари, че проявяват солидарност за разлика от правителството, което е раздирано от вътрешнокоалиционни спорове дали да се изпрати военна помощ. Така продължаваме наред с Унгария да сме единствените в Европа, които още не са го направили.