Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския панаир, с която той премина изцяло под контрола на бизнесмена Георги Гергов - тоест, скрита приватизация.

Втори състав на Варненския административен съд с председател Веселина Чолакова отмени решението на общинския съвет на Варна от 10 декември, с което акциите на общината в "Международен панаир Пловдив" АД се апортират в дружеството на Гергов "Пълдин Туринвест" АД.

Това обявиха днес от "Демократична България", които първи повдигнаха темата преди повече от две години. 

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Кулминацията бе на 10 декември м.г., когато общинският съвет във Варна взе решение да прехвърли своите акции в дружеството на "Пълдин". Предложението за апорт на акциите бе на кмета Иван Портних (ГЕРБ), след отправено такова искане от Гергов.

Така на практика бе погазено решение на варненския общински съвет от 2017 г. акциите от Панаира да бъдат подарени на държавата.

Гергов вече държи 50,3% от капитала на панаира. Община Варна има 28,9 на сто. Или с решението от 10 декември "Пълдин" би следвало да придобие контрол с 79,3% - дял, осигуряващ му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. Останалите 20,6 на сто от акциите държеше община Пловдив, но тя ги върна на държавата през 2017-а, след поредния скандал. Варна обаче така и не направи това, въпреки решението на местния парламент от същата година.

Решението в местния парламент на Варна бе взето с 28 гласа "за" от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независими. "Против" гласуваха 15 съветници – от ДБ, БСП, "Възраждане" и един от ВМРО.

Така топката се прехвърли в полето на тогавашния областен управител на Варна - Марио Смърков, който по закон има право да ревизира решенията на общинския съвет. Общинарите на ДБ от Варна и Пловдив поискаха от него да поиска от съда отмяна на решението на варненския общински съвет. Смърков подаде жалба в законовия срок в административния съд, който сега отменя сделката.

Междувременно, в края на декември м.г. Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка. Това  стана малко след като и новата министърка на икономиката - Корнелия Нинова, подобно на предшественичката си от служебния кабинет Даниела Везиева, поиска да се спре скритата приватизация на панаира от компанията Гергов.

Битката обаче не е приключила, защото решението на Варненския административен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, посочват от ДБ.