Москва експулсира няколко служители на българското посолство, съобщи руското външно министерство. Снощи българското МВнР съобщи, че става дума за 10 души.

"На 18 април Атанас Кръстин, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, е бил поканен в руското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството, с която служители на българското посолство в Москва са обявени за персона нон грата", се казва в изявление.

Министерството отбелязва, че мярката е ответна на "немотивираното" решение на България от март да обяви десет дипломати от руското посолство в София за персона нон грата.

От новината на руското МВнР обществеността ни разбира за първи път, че посланик Кръстин, който бе върнат в София за консултации в знак на протест срещу недипломатичното поведение на руската посланичка Елеонора Митрофанова, наново е изпратен в Москва. Където оттук-нататък явно ще работи само с техническия персонал, защото там не останаха вече дипломати за гонене. 

България разполага с 8 дипломати в Москва освен посланика, двама представители в Службата по търговско-икономически въпроси, едно аташе по туризъм и директор на Българския културен център - общо 12 души. От тях двама бяха изгонени на 8 април. Останалите 10 - днес. 

Вероятно се е наложило Москва да изгони и хора от техническия персонал, затова руското МВнР използва в прессъобщението думата "служители", а не "дипломати".