Правителственият самолет излетя за моряците от кораба "Царевна".

Машината е излетяла от Летище София и се е отправила към Сочи, Русия, съобщава Нова тв. Около 11:30 ч тя е излетяла от руския град обратно към българската столица, съобщава специализираният сайт maritime.bg.

Евакуацията на 14 български и един украински моряк започна миналата седмица. Тя се осъществи на 49-ия ден от началото на войната в Украйна.

Преди дни българските власти обявиха, че групата се е придвижила в посока Донецк.

Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

По-рано министър-председателят Кирил Петков обяви, че е възможно българите да се приберат още днес.

Вчера капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че моряците взели решение да напуснат, след като един от тях не издържал, тръгнал сам и след малко се върнал с послание от военните - имате един час да се евакуирате от плавателния съд. Тръгнали със "знаме" от бял чаршаф. Има ли участие на българските служби - остава неизвестно. Бойци от "Азов" никога не са се качвали на борда, увери за пореден път той.

Пред maritime.bg представител на силите на признатата от Путин Донецка република е заявил, че започва разминирането на района на пристанището в Мароупол, където освен "Царевна" заложници на войната станаха още редица други плавателни съдове. Очаквало се извеждане на корабите, ако и последните защитници на града бъдат изведени от завода "Азовстал".