Като "лицемерие" определи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов фактът, че България заявява, че не изнася оръжия за Украйна, а в същото време "по публикации в авторитетни украински издания, български изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки" за нападнатата от Русия страна.

"Не бих искал да влизам в детайли..., има тук едно лицемерие", посочи Атанасов в ефира на БНТ. И допълни: "Тоест, нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция".

Макар съпредседателят на ДБ да се позова на украински медии, в публичното пространство отдавна се говори, че чрез преотстъпване и препродажба, българско оръжейно производство достига до Украйна. Че България не е изнасяла такива стоки за Украйна от Минските споразумения (2014-2015 г.) насам периодично настоява вицепремиерката и икономически министър Корнелия Нинова.

Тя дори предостави на Народното събрание междинна справка справка с българския износ - от конституирането на това правителство през декември м.г. За страни от ЕС - Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания, сме изнесли военни стоки за 45 819 649 евро, а за други европейски страни - Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария и Турция - за 18 766 343 евро.

"Някой да чу Украйна?", попита тя. Но все пак допусна, че е възможно от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои стоки и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна.

Днес Атанасов посочи още, че ДБ ще продължи да настоява българският парламент да вземе решение, с което Министерският съвет се задължава да окаже военна помощ на Украйна - въпреки съпротивата на БСП. 

"Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам че другите политически сили се снишават по тази тема, включително ГЕРБ. Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме. Виждам страх в определени политически среди в България. Няма да дойде 9 септември, трябва да се заеме позиция", заяви Атанасов.

Към момента обаче не е известно какви са позициите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Отделни представители на ПП, в т.ч. председателят на парламента, финансовият министър, изразяват лична позиция "за" военна подкрепа за Киев, но формално решение в групата няма. Уклончиви по темата са и хората на Слави Трифонов.

А че има "снишаване" се видя и миналата седмица, когато комисията по външна политика в парламента трябваше да проведе заседание, на която да разгледа проекта за решение на ДБ, внесен още на 1 април. Както Клуб Z писа, малко преди провеждането му обаче членовете на комисията започнаха да получават обаждания и съобщения, че заседанието се отлага, а въпросите с какъв мотив, не получиха отговор.

Въпросният проект на решение е разпределен и в комисията по отбрана, която също не е заседавала по него. В дневния й ред за миналата седмица имаше други точки, в т.ч., както Клуб Z писа, по проект на министерството на Нинова, с който тя ще може само със свой подпис да отнема удостоверения за внос, изснос и трансфер на оръжия. Това заседание също не се проведе, но по причина дългият дневен ред на депутатите в пленарната зала - по закриването на специализираното правосъдие.

Междувременно Нинова вече бе заплашила, че ако НС задължи МС да прати военна помощ на Украйна, тя като министър няма да сложи подписа си и БСП излиза от управляващата коалиция.

"Това няма да зависи от нея, когато правителството вземе решение", контрира днес Атанас Атанасов.

Всъщност, проектът на решение на ДБ не указва каква точно помощ трябва да изпрати правителството. И ако то реши, че може да прати само един патрон, ще прати само един патрон.

В същото време върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви пред Клуб Z, че България може да не въоръжава пряко с оръжие Украйна, но финансира въоръжаването й, заедно с другата "неутрална" държава от ЕС - Унгария. "И двете страни участват във финансирането от ЕС чрез неговите държави членки на оръжейни доставки за Украйна.

Така че не можем да кажем, че те не участват. Ако те не участваха, това не би било възможно, защото решенията изискват единодушие. Унгария и България се съгласиха с това решение и платиха своя дял за финансирането с 1,5 милиарда евро на доставките на оръжие", заяви Борел.