"Аз и премиерът водим една официална политика".

"С премиера ние нямаме разнобой, ние водим една политика".

Това на няколко пъти повтори днес външната министърка Теодора Генчовска, гост в "120 минути" по бТВ, след като в петък бе цитирана да казва, че България води две политики по отношение на Република Северна Македония (РСМ) - едната от които на съветници на Кирил Петков. А днес, но пред БНР, зам.-председателят на "Има такъв народ", от чиято квота е Генчовска - Тошко Йорданов, посочи директно съветничката Весела Чернева.

"На различни нива, зам.-министри и съветници, работят по конкретни текстове. Но засега не излизаме от рамковата позиция", заяви още Генчовска. И уточни: "Предлага се възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 г. и на правата на българите в РСМ".

Но пак добави:

"Това е външнополитическият екип на премиера, но не и премиерът".

След което препрати:

"Попитайте екипа от външнополитически съветници на премиера какви ангажименти са поемали. Едва ли не нещата са договорени и съвсем малко остава до вдигане на ветото."

Така че официално не се води води политика по вдигане на "ветото", но неофициално "такова е усещането". "Г-н Иванов, позицията ни е ясна", обърна се тя към водещия Светослав Иванов при поредния му въпрос по темата. - "Загубихме обаче много време, на експертно ниво. Може би са оставени първоначасно грешни внушения у нашите колеги от РСМ".

По думите й "не може да има натиск отвън" да пуснем Скопие в ЕС. "Как може да има натиск да се откажем от правата на българите, от културно-историческото наследство?", попита Генчовска.

По отношение на евакуацията на моряците ни от кораба "Царевна" външната министърка посочи, че ситуационният център държи връзка с кораба от 13 март, чуват се по 3-4 пъти на ден. В центъра има командировани лица от други служби и ведомства, заедно взаимодействат, намекна Генчовска за участие и на службите. А на директен въпрос дали държавата е участвала в извеждането на моряците, посочи:

"Да, има реални действия. Понеже ситуацията е доста динамична, затова се забави този процес".

Генчовска отказа да вземе отношение по въпроса трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна. Било от компетенциите на Народното събрание.