Вътрешна ревизия в ГЕРБ - каквото и да значи това. Поиска я днес лично лидерът на партията Бойко Борисов. 

Пред симпатизанти на ГЕРБ в Добрич, Борисов призна, че и в ГЕРБ “са правили глупости”. 

“Има значение за партията да направим ревизия на своите решения и действия и да си дадем сметка къде сме грешили, ако искаме да вървим напред и хората да ни вярват”, каза Борисов.

Бившият премиер каза също, че при разпад на сегашната коалиция, ГЕРБ никога няма да подкрепи ново правителство, начело отново с Кирил Петков.

„Това е решение на изпълнителната комисия, не мое. Така че всякакви опити да се влияе на партията отвън, да знаят, че докато е Кирил Петков, това не може да се случи“, каза той, цитиран от БТА.

Борисов допълни, че ГЕРБ са скандализирани от вчерашните изявления на външния министър Теодора Генчовска за Република Северна Македония.

„Това, което госпожа Генчовска каза, във всяка друга ситуация предизвиква падане на правителството, където и да е в света", каза бившият премиер.

По думите му се води „двойна, двойствена, скрита външна политика, и то спрямо националния интерес на България".

„Вчера чух Петков да казва, че за Северна Македония и опозицията трябвало да го подкрепи. Ние направихме договор за добросъседство. Има пълен консенсус при президента Радев по темата за Северна Македония и между всички политически партии. В разговорите, които сме водили и със сегашния премиер на Северна Македония, ние сме казвали да се изпълни договорът за добросъседство. Съществената част от него е езикът на омразата, учебниците и историческата комисия. От шефа на историческата комисия разбрахме, че няма никакъв напредък. И от външния министър вчера разбрахме, че няма никакъв напредък. Министър-председателят Петков казва, че има огромен напредък“, допълни Борисов.

Бившият премиер коментира и операцията по спасяването на българските моряци от кораба „Царевна“, за която, по думите му, Кирил Петков си е присвоил заслугите.

„Слушайте внимателно президента Радев. Само преди две седмици, когато ставаше въпрос да се изгони посланик Митрофанова, той им каза: „Какво ще стане с моряците?“ Сиреч, тогава е била в ход операцията между нашето президентство и руската страна да ги изведат“, каза Борисов и допълни, че ако трябва на някого да се благодари за спасителната операция, то това са Румен Радев и Елеонора Митрофанова.