Руската федерация по художествена гимнастика подкрепя провеждането на международни състезания в страната, подобни на Световните купи, с участието на чуждестранни спортисти, предаде БТА.

Коментарът за тази идея е на президентката на централата Ирина Винер-Усманова след среща с вицепремиера Дмитрий Чернишенко в рамките на обсъждане на мерките за подкрепа и по-нататъшно развитие на руския спорт.

Художествената гимнастика, подобно на повечето останали спортове, е в изолация, състезателите на страната не могат да участват в международни надпревари. Същото се отнася за беларусите. В спортове като тенис, моторните и т.н. те играят с неутрален статут.

Колкото до гимнастиката, сега се провеждат турнири от Световната купа - без Русия и Беларус.

"Разбираме политическите предизвикателства, пред които трябва да се изправим в елитния спорт. Комплексът от мерки изисква незабавни разходи. Бихме искали да поемем инициативата да проведем в Русия от април тази година алтернативна серия от международни състезания, подобни на Световните купи, и да ги наречем Купи на Русия с чуждестранни участници, които с удоволствие ще дойдат на нашите турнири. По очевидни причини обаче не с първите си отбори", каза Винер-Усманова.

"Министерството на спорта казва, че е невъзможно да се финансират такива турнири, тъй като няма основен отбор от чужбина, което не е предвидено в закона, а също така трябва да увеличим наградния фонд поне два пъти. За това са необходими финансиране и подкрепа, които да мотивират спортистите, лишени от възможности за участие в официални състезания. Необходима е финансова помощ от Министерството на спорта на Русия", добави тя.

Освен всичко друго, Русия също загуби правото да бъде домакин на редица турнири в различни спортове.

"При разпределянето на средства за организация на провеждането на турнири в сътрудничество с регионалните министерства на спорта, трябва да се създаде награден фонд, подобен на международните турнири, както и да има разпределяне на средства за поемане разходите на спортистите от други страни", начерта цяла стратегия съпругата на Алишер Усманов.

Съпругът й олигарх е считан за един от приближените на Владимир Путин, поради което бе санкциониран в ЕС, още няколко страни, а на места му бе иззето и имущество.