Броят на жертвите от наводнения, причинени от дни на проливен дъжд по източното крайбрежие на Южна Африка, нарасна до над 300, предаде Си Би ЕС. Президентът Сирил Рамафоса беше посрещнат със сцени на пълно опустошение в сряда, когато посети провинция Ква Зулу - Натал, където екипите за търсене продължиха да намират още тела на жертвите сред останките.

Говорейки със съсипани местни семейства, които са загубили близки и домовете си, президентът нарече това "катастрофа с огромни размери" и обеща, че неговото правителство ще "действа бързо", за да помогне на пострадалите.

В някои райони за един ден паднаха валежи за шест месеца, като на някои места паднаха повече от един фут за три дни. Националната метеорологична служба на Южна Африка съобщи, че провинцията е видяла най-тежкия еднодневен потоп от повече от 60 години.

Въздушното видео показва отмити хълмове и къщи и разрушени сгради и друга инфраструктура. Комуникациите с региона бяха прекъснати, тъй като две големи клетъчни мрежи съобщиха, че 900 от техните клетъчни кули не работят.

Наводненията започнаха в началото на седмицата, предизвиквайки свлачища, които затрупаха или отнесоха домове, сринаха мостове и блокираха ключови пътища. Пристанището в Дърбан беше наводнено, а корабните контейнери бяха пометени и унищожени.

В четвъртък службите за спешна помощ все още нямаха достъп до някои от по-отдалечените райони, оставяйки жителите да се опитват сами да извадят съседи, засипани от свлачища, изпод кал и развалини. Забелязани са полицейски автомобили да прибират трупове и да ги транспортират до местните полицейски управления.

Блокираните пътища, повредените електропроводи и недостигът на питейна вода подклаждат тревога сред населението. Правителството на провинцията изчисли, че са нанесени щети на стойност над 100 милиона долара на имущество и инфраструктура в Ква Зулу - Натал.

Националният морски спасителен институт заяви, че е започнал най-голямата си масова спасителна операция от години в отговор на бедствието, като са извършени стотици спасителни акции.

По-силни валежи са прогнозирани през Великденския уикенд, който в Южна Африка е идните събота и неделя. Очакват се още още наводнения и свлачища през следващите дни.

Учени предупредиха, че изменението на климата ще продължи да носи по-големи бури и повече валежи в региона. Южноафриканската метеорологична служба призова обществеността да бъде нащрек.