Руският президент Владимир Путин изпрати телеграма с дълбоки съболезнования до близките и приятелите на Михаил Горбачов, съобщава уебсайтът на Кремъл.

"Михаил Горбачов беше политик и държавник, оказал огромно влияние върху хода на световната история. Той ръководи страната ни в период на сложни, драматични промени, мащабни външнополитически, икономически и социални предизвикателства. Той дълбоко разбираше, че реформите бяха необходими и се стремеше да предложи собствени решения на наболелите проблеми", се казва в телеграмата.

"Бих искал специално да отбележа голямата хуманитарна, благотворителна, образователна дейност, която Михаил Сергеевич Горбачов провежда през последните години", добавя Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още няма решение за държавно погребение на Горбачов, предаде Интерфакс.

"Все още не мога да кажа със сигурност. Днес този въпрос ще бъде разгледан. Ще бъде взето решение. Засега не са взети решения", каза Песков пред репортери.

Запитан дали Путин ще присъства на погребението, Песков каза:

"Все още не знаем как ще стане всичко. Процедурата ще зависи от желанието на роднини и приятели. Все още няма информация", добави той.

Песков отбеляза, че Горбачов е изключителна личност, която ще бъде запомнена в целия свят.

"Михаил Сергеевич Горбачов, който почина вчера, е държавник, който завинаги ще остане в историята на нашата страна", каза Песков.

В същото време той отбеляза, че в света личността на Горбачов предизвиква много спорове.

"Горбачов даде тласък на края на Студената война и той искрено искаше да вярва, че тя ще свърши и ще има вечен романтичен период между новия Съветски съюз и света и колективния Запад, както го наричаме. Този романтизъм не се осъществи. Никакъв романтичен период и "меденият век" не се получиха. Кръвожадността на нашите опоненти излезе наяве. Добре е, че осъзнахме и разбрахме това навреме", каза в тази връзка Песков.

Интерфакс цитира и два анонимни и добре информирани източника, че държавно погребение за Горбачов няма да има. От Фондацията на Горбачов са казали на агенцията, че той ще бъде погребан на Новодевическото гробище до съпругата си.