Руската полиция прекъсна снощи концерт на световно известния пианист Алексей Любимов, след като на него той изсвири пиеса от изключителният украински композитор Валентин Силвестров.

Любимов е бил арестуван, съобщиха очевидци и колеги на пианиста. Не е ясно дали има официално обвинение срещу него.

Формален повод за нахлуването на полицията е било съобщение, че в концертната зала има бомба. След края на първата част, в която звучала музиката на Силвестров, полицията влязла в залата и заявила:

"Граждани, при нас постъпи съобщение, че тук има бомба."

В този момент Любимов вече е минал на Шуберт. Той остава на пианото и довършва изпълнението си, а публиката го аплодира, както се вижда на кадрите.

Полицаите висят над музиканта, докато той изсвирва последните акорди.

След това всички напуснали залата и чакали отвън да бъде проверена и ако не бъде открита бомба, да ги пуснат отново, за да бъде довършен концертът. Това така и не станало. 

„Не се съмняваме, че подалият сигнал за бомба, го е направил, защото звуча украински композитор. Полицията обаче закъсня и пострада само Шуберт“, коментират хора, присъствали на събитието, пред „Новие известия“. „Русия протестира срещу канселиране на руската култура на Запад, а същевременно канселира украинската в Русия“