Германската полиция разби днес крайнодясна групировка, която планирала серия атентати и отвличането на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах. Арестувани са 12 души. 

Групировката „Обединени патриоти“ имала собствен канал в социалната мрежа „Телеграм“. Те си поставили за цел да сринат демократичните системи на държавата, съобщава прокуратурата.

В социалната мрежа координирали закупуването на големи количества взрив и плановете за отвличане на много хора на висок и позиции, най-вече здравния министър. 

Лаутербах реагира на новината с изявление, в което казва, че няма да се остави да го сплашват подобни хора и ще продължи политиката си. Вчера спецчасти на полицията е обискирала над 20 жилища и офиса в провинциите Райнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг, Саксония, Бранеднбург, Бавария, Шлезвих-Холщайн и Тюрингия.  Общо 270 служители на реда са участвали в акцията.

Задържани са 12 германски граждани на възраст 55, 54, 50, 42 и 41 години. Всички те са организатори и на множество протести срещу пандемичните мерки. При обиските са открити оръжия, муниции, златни кюлчета, сребърни монети. 

Освен отвличанията, групировката е планирала и удари срещу електропреносната мрежа, за да предизвикат спиране на тока в цялата страна.

„Според представите на задържаните така са щели да предизвикат срив на цялата държавна система и гражданска война“, казва още прокуратурата.

Разследването срещу „Обединени патриоти“ трае от октомври миналата година.