На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. 

Ето какво казаха лидери по света след новината за кончината му.

Владимир Путин

Руският държавен глава Владимир Путин поднася "най-дълбоките си съболезнования". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция Интерфакс.

"Утре президентът ще изпрати съболезнователна телеграма до семейството и приятелите му", добави той.

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън определи Горбачов за "човек със забележителна визия". 

"Като лидер на СССР, той работи с президента Рейгън за намаляване на ядрените арсенали на нашите две страни... След десетилетия на брутални политически репресии, той прегърна демократични реформи. Резултатът беше по-сигурен свят и повече свобода за милиони хора", обяви демократът.

Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изтъкна, че е натъжен "за кончината на Михаил Горбачов, единствен по рода си държавник, който промени хода на историята".

"Той направи повече от всеки друг човек, за да доведе до мирния край на Студената война. Светът загуби извисяващ се глобален лидер, отдаден мултилатералист и неуморен защитник на мира."

Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен описа Горбачов като "надежден и уважаван лидер".

"Той изигра решаваща роля за прекратяване на Студената война и свалянето на Желязната завеса. Това отвори пътя за свободна Европа... Това наследство няма да забравим."

Президентската фондация и институт "Роналд Рейгън"

Президентската фондация и институт "Роналд Рейгън" обяви, че скърби за загубата на бившия съветски лидер Михаил Горбачов - "човек, който някога бе политически противник на Роналд Рейгън, но който в крайна сметка се превърна в приятел".

"Нашите мисли и молитви са със семейството на Горбачов и народа на Русия."

Бившият държавен секретар Джеймс Бейкър

Бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър (1989 - 1992 г.) обяви, че "историята ще запомни Михаил Горбачов като гигант, който насочи своята велика нация към демокрацията".

"Той изигра решаващата роля за мирното приключване на Студената война с решението си да не използва сила, за да съхрани империята."

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън изрази възхищение от "смелостта и почтеността, които Горбачов демонстрира при довеждането на Студената война до мирен край". 

"Във време на агресията на Путин в Украйна неговият неуморен ангажимент за отваряне на съветското общество остава пример за всички нас."