Предложението на ДПС всички ВЕИ производители с мощност над 500 кВт, въведени в експлоатация след януари 2021 г., да плащат 80% от разликата между постигната борсова цена в сегмента "Ден напред" и определената от КЕВР цена на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" не бе прието днес по време на заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание. 

"За" него гласуваха само вносителите от Движението и ГЕРБ. Фактически идеята на ДПС бе да се обложат допълнително чистите ВЕИ производители, но не и ТЕЦ-овете и АЕЦ. Това означава само едно - ТЕЦ-ът на почетният председател на ДПС Ахмед Доган остава извън предложените промени и печели конкурентоспособност. 

В цяла Европа няма такова законодателство и чисто и просто то просто щеше да изтика ВЕИ инвеститорите от България. ДПС обаче смяташе, поне официално, че така държавата щяла да си събере част от свръхпечалбите на производителите, които те генерирали заради високите цени. Всъщност почти всички от визираните производители имат дългосрочни договори и не правят свръхпечалби, а и вече не ползват премиите по тези дългосрочни договори. 

Според повечето експерти това е практически опит за дискриминация на едни производители спрямо други и ще бъде санкционирано от ЕК. Освен това има и официално становище от Министерство на финансите, което е отрицателно. Енергийният министър Александър Николов дори обяви, че проектозаконът на ДПС е чист лобизъм. 

"Данъчен механизъм за наказване или облекчаване на един производител отблъсква инвеститорите. Искате да разрушите инвестиционния интерес ли? Няма нито една страна в ЕС, която да е предложила такива мерки", категоричен бе той по време на заседанието.