Европейската комисия ще предложи промяна в регламента на Евроюст - Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие. Евроюст ще получи правомощията да събира и съхранява доказателства за военни престъппления в Украйна, по-специално видео- и аудиозаписи.

Това съобщи говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Агенцията, чиято централа е в Хага, има практически опит в сферата на международните престъпления. Настоящият й регламент обаче не засяга актуалната ситуация и престъпления в такъв размер. Предложението ще бъде направено в близките дни, уточни Виганд.

Той припомни, че в края на март ЕС и Украйна създадоха екип за съвместно разследване, който да събира доказателства за военните престъпления в Украйна. Той ще сътрудничи и с Международния наказателен съд (МНС). Екипът, подкрепен от Евроюст, трябва  да се превърне в център за бърза размяна на информация между прокурорите. ЕС вече оказва подкрепа на Украйна с оборудване и експерти.

ЕК подкрепя тези усилия и финансово, допълни Виганд. Тя финансира оборудване, експерти, както и работата на мрежа срещу геноцида, която започна да обучава съдебни органи как да завеждат дела за военни престъпления.

ЕС дава старт на проект на стойност 7,5 милиона евро в подкрепа на разследванията. Така ще бъде гарантирано мащабно събиране на данни за изчезнали лица.

Същевременно еврокомисарят оп правосъдието Дидие Рейндерс е изпратил до правосъдните министри на страните членки с призив за допълнителна координация на политическо ниво. Комисията моли министрите да помогнат за изпълнението на поредица от молби, които тя е получила от украинския главен прокурор Ирина Венедиктова.

Това включва осигуряването на следователи, които да документират военни престъпления, експерти с опит в съдебната медицина, оборудване за съхраняване на доказателства, осигуряване на линии за комуникация и на обучение на следователи.

„Не може да има безнаказаност за виновните зверствата. Те трябва да бъдат подведени под отговорност“, категоричен бе Виганд.