Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общо над 166 млн. лв. дължат дружества, свързани с енергийния олигарх Христо Ковачки, на двата пенсионни стълба у нас - държавен и частен. Това става ясно от справка поискана от депутатът от "Демократична България" Владислав Панев и представена от финансовия министър Асен Василев. 

Макар отговорът все още да не е видим в системата на сайта на Събранието, Панев публикува в социалната мрежа Фейсбук разбивката на МФ. От нея е видно, че точно 41 дружества в страната дължат на НОИ малко 110 млн. лв. От тях над 62 млн. лв. са главници от осигуровки, а останалите - лихви. ТЕЦ "Брикел", свързван именно с Ковачки, дължи суми чак от 2010 г. 

40 са фирмите пък, които дължат пари от вноски на частния пенсионен стълб. Тук става дума за около 60 млн. лв. основа и около 25 млн. лв. лихви. 

Интересното е, че освен ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки, които са най-големите длъжници, такива са и топлофикациите във Варна, Сливен, Перник, Враца.

"Проблемът не е само за бюджета на общественото осигуряване, но и за самите работещи в тези компании. Когато сумите само се начисляват, но не се плащат, осигурителната база и стаж по първи стълб си текат. Щетата е за НОИ, но не и за отделния работещ. Не така стоят нещата с втория стълб. Там ако няма плащане, няма и натрупани вноски. Съответно няма и втора пенсия.

Неплащането на осигуровки е достатъчна причина НАП да поиска несъстоятелност за длъжниците си. На тази тема ще е следващото ми питане към Василев", пише днес депутатът Панев. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.