Общо над 166 млн. лв. дължат дружества, свързани с енергийния олигарх Христо Ковачки, на двата пенсионни стълба у нас - държавен и частен. Това става ясно от справка поискана от депутатът от "Демократична България" Владислав Панев и представена от финансовия министър Асен Василев. 

Макар отговорът все още да не е видим в системата на сайта на Събранието, Панев публикува в социалната мрежа Фейсбук разбивката на МФ. От нея е видно, че точно 41 дружества в страната дължат на НОИ малко 110 млн. лв. От тях над 62 млн. лв. са главници от осигуровки, а останалите - лихви. ТЕЦ "Брикел", свързван именно с Ковачки, дължи суми чак от 2010 г. 

40 са фирмите пък, които дължат пари от вноски на частния пенсионен стълб. Тук става дума за около 60 млн. лв. основа и около 25 млн. лв. лихви. 

Интересното е, че освен ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки, които са най-големите длъжници, такива са и топлофикациите във Варна, Сливен, Перник, Враца.

"Проблемът не е само за бюджета на общественото осигуряване, но и за самите работещи в тези компании. Когато сумите само се начисляват, но не се плащат, осигурителната база и стаж по първи стълб си текат. Щетата е за НОИ, но не и за отделния работещ. Не така стоят нещата с втория стълб. Там ако няма плащане, няма и натрупани вноски. Съответно няма и втора пенсия.

Неплащането на осигуровки е достатъчна причина НАП да поиска несъстоятелност за длъжниците си. На тази тема ще е следващото ми питане към Василев", пише днес депутатът Панев.