Червената линия на "Продължаваме промяната" е благоденствието на гражданите. Това заяви лидерът на парламентарната група на формацията Андрей Гюров в декларация от парламентарната трибуна.

Той изтъкна, че напоследък много се говори за червени линии. За червена линия говорят най-вече от БСП, които дори заплашват, че ще напуснат правителството ако България даде военна помощ за Украйна.

"В последните дни сме свидетели на целенасочена кампания, която цели да провали управлението. Но не се отказваме в турбулентни времена, когато срещаме саботаж и съпротива на всяка крачка от пътя си, защото зад нас стоят интересите на българските граждани", заяви Гюров.

Той обясни, че основната червена линия е отстояването интересите на българските граждани.

"Ето защо още утре сме решени да закрием спецсъда и спецпрокуратурата, държим на контрол на парите за пътища, борим се за достойно заплащане на учители и лекари, за увеличение на пенсиите", каза още той.

И допълни:

"В текущия обществен дебат настоящата опозиция се опитва да замете идеята как се стигна до това управление и защо хората поискаха промяната".

Депутатът увери, че въпреки трудностите, управляващите няма да се отметнат от дневния ред, който включва борбата с корупцията, реформа в съдебната система, модернизация на армията, развитие на образованието, повишаване на заплащането на медицинските специалисти, по-активна роля на България в Европейския съюз и на Балканите.

"Обръщаме се към всички български граждани, за да напомним защо изобщо влязохме в политиката, защо поехме управлението, защо не се отказваме в турбулентни времена, когато срещаме съпротива и саботажи на всяка крачка от пътя си.

Защото зад нас стоят интересите на българските граждани, които отказаха да бъдат безобразно крадени, които отказаха да бъдат лъгани, да бъдат заложници на корупционни интереси", каза Гюров.

Декларацията на Гюров бе последвана от декларация от ГЕРБ, прозизнесена от депутата Тома Биков.

"Вашият дневен ред в следващите седмици е много тежък, ще трябва да отговорите защо изобщо сте в управлението на страната. Получаваме отговор - ние сме тук, за да ги няма ГЕРБ", каза Биков.

И допълни:

"Ние няма ди ви пречим да грешите, но едва ли ще можем да ви помогнем да се държите по-адекватно. ГЕРБ-СДС се оказа основен виновник за всички мелодрами на управляващото мнозинство през последните седмици.

Предполагам, вярвате, че два пъти ние саботираме избора на управител на БНБ; предполагам, че сме виновни, че няколко месеца не можете да се разплатите със строителните фирми, защото си нямате доверие един на друг, а на вашия регионален министър му се налага да ходи на протест срещу правителството.

Обвинявате нас, че сте се оплели с позицията по Република Северна Македония - вие живеете в свят на илюзии. Говорите за прозрачност, а представяте план за възстановяване и устойчивост, който никой не е чел, нито един депутат. Превръщате България в терен за батерии, а не в място, където да живеят хора

Връщате се във времената, в които сте се чувствали добре, когато можехте да излезете и да кажете колко лошо управлява ГЕРБ, как ще дойдете усмихнати и за три-четири месеца всичко ще стане цветя и рози. Вече обаче сте в момент, в който не можете да разделите баницата.

Носите огромната отговорност за управлението на държавата, а излизате оттук и казвате, че опозицията диктува дневния ред на обществото т.е. казвате, че вие не управлявате, че нищо не правите".

Това парламентарно мнозинство го има не за да го няма ГЕРБ, а за да не бъде в управлението. Това отговори на Биков председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.