Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини днес руската армия в стотици изнасилвания в Украйна, като спомена, че сред доказателствата за тях има видео на руски войник, който изнасилва бебе. 

Нямаше веднага потвърждение за тежкото обвинение, отправено от държавния глава, но той спомена дори името на обвинения десантчик от Псков.

Зеленски говорѝ по видеовръзка пред Сейма на Литва за зверствата на руската окупационна армия в Украйна, предаде украинският информационен сайт "Гордон". Текстът на словото е публикуван от пресслужбата на държавния глава.

Зеленски каза, че военните престъпления на нашествениците се записват и разследват в освободените населени места.

„Почти всеки ден се откриват нови масови гробове на загиналите. Събират се свидетелства. Хиляди и хиляди жертви. Стотици случаи на жестоки изтезания. Все още се намират трупове на хора в шахти и мазета. Завързани, осакатени тела. Има села - някога доста големи - които останаха почти без жители", добави той.

По предварителни изчисления стотици деца са останали сираци.

„Вече са записани стотици случаи на изнасилване, включително непълнолетни момичета, много малки деца... И дори бебе! Просто е страшно да се говори за това сега. Но се случи - каза Зеленски. - Установено е даже това лице, този руски "воин" Бичков из Псков. Десантчик или спецназовец, който е изпратил на другарите си това видео. Видео на това, какво прави с бебето. Как издевателства над бебето! Ето, такъв е руският военен – "защитник" на децата. Ето, такава е "спецоперацията", която планираха в Москва. Ето такава е историята на борбата за "руския свят". Ето, с такива сега ще се свързват руската армия, руските десантчици".

Нови факти за сексуалното насилие от страна на руските военни срещу украински жени започнаха да се появяват след освобождението на населените места в района на Киев, предаде днес базираната в Прага рускоезична телевизия "Настоешчее время". На видео, което е заснето от украинските военни в село Богдановка, се вижда напълно изгоряла къща, до нея е тялото на убит мъж.

„Съпругът се опита да защити семейството си. Той е роден през 1985 г. Млад мъж, всъщност. Той беше застрелян с пистолет в собствения си двор“, казва Андрей Небитов, началник на полицията в Киевска област пред телевизионния канал.

След това, според полицията, руските войници са изнасилили съпругата на убития.

„Жената се прибрала вкъщи с детето си, опитала се да се скрие от насилието. Но вечерта двама (единият от тях, Романов, идентифициран от нас)  идват в къщата, след като са пили алкохол и под заплахата, че ще наранят телесно тригодишния ѝ син, че щели да го застрелят по същия начин като мъжа ѝ, са извършили акт на насилие. Освен Романов е имало още едно лице, което не е идентифицирано от разследването. Те са войници на Руската федерация. Тръгнали си и след това се връщали още три пъти, извършвайки насилствени действия над нея. След това тя е успяла да избяга", разказва Небитов.

Според Людмила Денисова, омбудсман по правата на човека в Украйна, не само жените, но и децата са били подлагани на насилие в Киевска област.

„Нивото на жестокост на армията от терористи и палачи на Руската федерация няма граници – изнасилени деца. Момиче на 14 години е изнасилено от петима мъже нашественици. Сега е бременна. Буча. Момче на 11 години , изнасилено пред майка си - вързана за стол, за да гледа. Буча. Жена на 20 години, изнасилена от трима окупатори наведнъж, на всички възможни места. Ирпин", пише Денисова, цитирана от "Настояшчее время".

„Около 25 момичета и жени на възраст от 14 до 24 години са били системно изнасилвани по време на окупацията в мазето на къща в Буча. Девет от тях са бременни. Руските войници са им казали, че ще ги изнасилват до такава степен, че да не искат секс с нито един мъж, за да нямат украински деца“, каза тя пред "Гордон".

Денисова добавя, че офисът й получава обаждания до линията за подкрепа, както и информация в приложението "Телеграм".

„25-годишна жена ни се обади, за да съобщи, че нейната 16-годишна сестра е била изнасилена на улицата точно пред нея. Тя е каза, че насилниците са крещяли: „Това ще се случи с всяка нацистка проститутка“.

Русия официално отрича да е извършила военни престъпления срещу цивилни в Украйна. Но в един от прихванатите и публикувани от Службата за сигурност на Украйна телефонни разговори руски войник твърди, че други войници са изнасилили възрастна жена и 16-годишно момиче, съобщи "Настояшчее время". В записа се чува мъжки глас да казва:

„Тук хората вече вилнеят, понякога не знаят какво да правят следващия път: с РПГ-то (реактивен противотанков гранатомет) ли да чукат, или просто с трийсетицата (вероятно става дума за калибър на оръжие в милиметри - б.р.) да ги изчукват залпово. В съседно село момчетата изнасилиха възрастна жена и 16- годишно момиче".

Няма независимо потвърждение на автентичността на записа.

"По оперативна информация има много, страшно много изнасилвания. Всички случаи ще бъдат разследвани след освобождението на териториите. Когато жертвите на насилие могат да разговарят с представители на обществени организации, лекари и след това да се обърнат към прокуратурата", казва главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, цитирана от телевизията.

В канцеларията на главния прокурор е създадена работна група, която събира показания на жертви и доказателства за изнасилвания от руски войници, за да предаде тези материали по-нататък в Международния наказателен съд.

"Там се образува производство специално срещу Руската федерация. Срещу страната-агресор. Това ще даде възможност да се използват тези доказателства не лично по отношение на някакъв войник. Ако успеем да го идентифицираме, ще бъде чудесно, но ако не можем да идентифицираме него, тогава можем да използваме тази информация и доказателства, за да потвърдим факта, че определени престъпления са извършени от армията на Руската федерация на територията на Украйна“, казва адвокат Злата Симоненко.

Според международното право военните престъпления нямат давност. Следователно, ако жертвите на сексуално насилие по време на войната в Украйна разкажат за това след няколко години, извършителите все още могат да бъдат преследвани.