Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене във вторник да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

След ВСС главният прокурор Иван Гешев реши да удостои с присъствието си поне в началото заседанието и на комисията, продължило до късния следобед.

Гешев: Прокуратурата няма да служи за декор

Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения, обяви той в поредна публична изява за деня.

„Интерес от закриването на специализираните структури имат тези, които българските граждани наричат „мафия“. Ако това стане, делата ще приключат безславно. Нека българските граждани да следят какво ще се случи и със съответните обезпечения и запори, какви ще са последствията. И  тогава въпросите няма да са към българската съдебна власт“, обяви той

„Тук съм изключително и само от уважение към институцията Народно събрание“, продължи.

„Закриват ги, защото работят, защото правят това, което Европейската комисия и европейските ни партньори искат“, каза още Гешев.

Ще има европейска реакция на това, което предстои да се случи, тъй като това е предварително взето решение, даде и прогноза. Той поясни, че специализиранита прокуратура и съд са най-ефективните и ефикасни в борба с тероризма и организираната престъпност в България след 1989 г.

„Това, което ще се случи е във вреда на всеки един български гражданин и уронва престижа на съдебната система, засяга върховенството на закона и правовата държава“, добави той.

Къде отиват делата на Спецсъда

След закриването на Специализирания наказателен съд първоинстанционните наказателни дела, по които е даден ход на съдебното следствие, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието.

Това прие във вторник парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Повече от осем часа депутатите в комисията обсъждаха на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, информира БТА.

Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Съдиите от съдебния състав, разгледали първоинстанционните наказателни дела, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за обявяване на мотивите към присъдата, прие още правната комисия.

Предвижда се първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които до влизането в сила на измененията не е даден ход на съдебното следствие, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.

Неприключилите до влизането в сила на промените досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в седемдневен срок от влизането в сила на закона.

Квотен принцип при преназначаването

Комисията прие и квотен принцип при преназначаване на съдии, прокурори и следователи от специализираните съд и прокуратура. 

След дискусия предложенията на Филип Попов ("БСП за България") и Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") бяха обединени. Депутатите приеха, че съдиите и прокурорите от специализираното правосъдие се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение. 

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.