Заместник-министърът на културата проф. Бойко Кадинов е подал оставка, съобщи БТА като се позова на самия Кадинов. Обяснява решението си с липса на диалог и "защото с миши стъпки не може да се върви напред".

По-късно новината беше официално потвърдено от съобщение на ведомството.

"България е на трето или четвърто място в Европа по паметници на културата и архитектурата. И почти не минава ден, в който някой от тях да не е съборен, някоя фадрома да не се появи и да прегази поредния остатък от културно минало, или да не действаме като пожарникари. Всичко това ме кара да мисля, че с такива миши стъпки не може да се работи напред", обяснява Кадинов.

Молбата на зам.-министъра за освобождаването му от поста му е от 7 април, т. е. отпреди прочулото се видео на Атанас Атанасов.

"Тя е просто илюстрация на липсата на подкрепа за реформи в областта на закона за културното наследство, в опазването на Несебър като световен град на културното наследство и невъзможността да развием идеята, която беше подкрепена от френското председателство и е свързана с превръщането на остров Свети Кирик до Созопол в музей на черноморските цивилизации. Темата получи изключителна подкрепа и успяхме да създадем дори програма, с която да се продължат диалозите с музея на Лувъра. Цяла серия от неща, които явно в дневния ред на ръководството на Министерството на културата останаха встрани", добавя Кадинов.

Според него в министерството имало отсъствие на диалог.

"Няма драматургия, ако трябва да кажем. Но аз практически не съм го (Атанасов-бел. ред. ) виждал в последните две седмици. Изключвам деня преди депозирането на оставката", обяснява още той.

За селфито на министъра казва:

"Убедено твърдя, и такова е било поведението ми от първия ден в Министерството на културата - културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен."