Няма да подам оставка, обяви министърът на културата Атанас Атанасов в ефира на бТВ днес, два дни след като краткото му и трудно за описване видео предизвика множество бурни реакции в социалните мрежи. И призиви за освобождаване на поста.

В самостоятелно второ видео по-рано днес Атанасов обясни, че така е привлякъл внимание върху въпросите на културата. Пред "120 минути" доуточни, че това било "тест".

"Целта беше аз да направя един тест, да привлека внимание, защото имам да казвам много важни неща. Направих един тест да се обърна към хората по мой си начин. За добро или лошо, той проработи", обясни министърът.

Като добави, че от 4 месеца е спрял да ползва личния си профил, докато не осъзнал, че трябва да го употреби за "личен разказ".

И отрече да е бил под влияние на наркотици или алкохол, "дори бонбони нямаше, за съжаление".

"Това под чието влияние бях, не са алкохол, цигари, а чувството за благодарност, което ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора, която идва при всички ни в петък вечер, когато сме в кабинета си", каза още Атанасов.

Според него във всички проблеми на културата са заради липса на прозрачност и единствената възможност е да насочи прожекторите към нея. 

Министърът неколкократно се опита да прехвърли темата от видеото към това, което подопечното му министерство е постигнало.

"Това видео не беше случайно, беше много съзнателно заснето", повтори той.