В Гърция не е имало свободни слотове за газови доставки, твърдят от министерството на енергетиката в позиция до медиите днес, съобщи БНТ.

Министерството директно обвини лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в лъжа. Петков коментира по-рано днес, че не може да си обясни защо служебният кабинет на Румен Радев не е приело 6 ог 7-те танкера с газ, осигурени от неговото правителство.

"Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени", заявяват от министерството.

Петков отбеляза и че е говорил с гръцкия енергиен министър, който е очаквал повече комуникация от българска страна в опит да се намерят слотове за танкерите. 

Гръцкият енергиен министър обаче няма как да влияе на свободния пазар на слотове, отбелязват от министерството.

Фактът, че правителството на ПП не е уредило въпроса със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на "Булгаргаз" към министерството, твърди ведомството на Росен Христов.

"В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора", заявяват още от енергийното министерство.