"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП трябва да се мобилизират и да има 121 депутата, "независими от задкулисието", за да постигне следващото управление "нещата, които искате". Това обяви бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков пред журналисти днес.

"Няма да направим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали от Щатите, откъдето искат да ни се обаждат. Този тип компромиси няма да бъдат направени", заяви Петков.

Попитан дали са му се обаждали от САЩ, той отрече.

Петков подчерта отново, че недоумява защо служебния кабинет на Румен Радев е отказал 6 от 7-те танкера с газ, осигурени от неговото правителство. И подчерта, че лесно са договорени слотове за първите два танкера, но настоящия кабинет не провежда интензивни разговори с Гърция, които иначе техните управляващи са очаквали.

"Най-важното нещо тука в момента е септември месец, това е много важното нещо, всички да се концентрираме, септември месец ще бъдат търговете за цялата друга година за слотовете, много е важно служебното правителство да не изпусне тези търгове за да нямаме този тип въпроси по време на зимата", отбеляза бившият премиер.

Той коментира и тезата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви на базата на данни от НСИ, че кабинетът на ПП е увеличил зависимостта ни от руския внос с над 160%.

"Борисов непрекъснато измисля нови тези. Като български премиер аз се радвам, когато България изнася. Ако сме в рамките на ЕС и спазваме санкциите, ще се радвам да изнасяме към всички държави независимо дали са на Изток, или на Запад", каза Петков.

Петков отбеляза и кратко предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република:

"Шоуто на Слави е от миналия сезон. Не мисля, че някой вече го взима насериозно."