Германия, Холандия и Швеция ще отпуснат общо 2,5 милиона евро на Международния наказателен съд (МНС) за разследване на руски военни престъпления в Украйна, предаде украинският информационен сайт “Гордон”. 

Съответното решение беше взето след срещата на външните министри на тези страни с главния прокурор на МНС Карим Хан на 11 април.

Пресслужбата на холандското правителство обяви отпускането на €1 млн. 

Министерството обясни решението си с това, че поради войната в Украйна се очаква значително увеличение на броя на делата в МНС, а сегашният му бюджет няма да повече да е достатъчно за следващите години.

"Холандия вярва, че МНС трябва да играе важна роля в съдебното преследване на онези, които са извършили военни престъпления в Украйна. Холандия иска справедливост за всички жертви на руската инвазия", се казва в съобщението.

Германското външно министерство също обяви отпускането на още 1 милион евро за процеса. Швеция от своя страна обяви предоставянето на 5 милиона шведски крони (485 000 евро).

„Отвратителната информация, която получаваме за екзекуциите, изнасилванията и грабежите на цивилни в Буча и други градове показва системно пренебрегване на законите на войната. Нарушенията на международното право трябва да бъдат разследвани и извършителите трябва да бъдат държани под отговорност. МНС се нуждае от пълна подкрепа на международната общност“, каза шведският външен министър Ан Линде.