Над 17% са поскъпнали храните от началото на 2022-ра, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поскъпването продължава, сочи седмичния индекс на тържищните цени, който е добавил 3,32%.

А спрямо април 2021-ва ръстът на цените е с цели 33%. 

На седмична база цените са волатилни. Олиото поевтиня след първоначалния бум в цените и спадът е 6,2% за седмица - сега цената е средно 4,53 лв. на литър. Оранжерийните домати са поскъпнали сериозно с 9,5% до 4,16 лв. за килограм, а краставиците поевтиняват с повече - 10,5% на кило.

Лимони, банани, зеле, картофи, моркови, кашкавал и сирене поскъпват съвсем малко, а ябълките са поевтинели с 6,3%. Маслото обаче поскъпва - с 4,2%, пилешкото месо - с 1%, захарта - с 1,7%. Брашното - с 3,9%, ориза с 2,1%. Яйцата - също, но това вероятно е традиционното поскъпване преди Великден и те се продават средно за 27 ст. на едро.

На световната стоковата борса цените на основни продукти като пшеницата пак се качват, след лек спад миналата седмица. Пшеницата в САЩ и Украйна поскъпва, тази в Русия остава на същите нива. Рапицата, слънчогледът и царевицата също се вдигат.