Окръжна прокуратура - София е възложила на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР проверка във връзка с разпространено видео - как роден катаджия удря плесник на турски водач на ТИР.

Клуб Z вчера също писа за случая, който е от района на магистала "Тракия" край Ихтиман.

"Полицейски служител поискал от него парична сума от 10 евро, за да не му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за движението по пътищата. Непосредствено след това на чужденеца бил нанесен удар в областта на лицето и поискан подкуп в размер на 100 евро", пишат днес разследващите.

Случаят е и дипломатически скандал, защото след като изискал от фирмата работодател записа от видеорегистратора си, водачът Мусхин Казан го е пратил и в турското посолство в София.

Човекът твърди, че българските полицаи постоянно искали подкупи. На видеото, заснето от камерата на ТИР-а (докато нашите МВР служители явно си мислят, че са извън обхвата на тяхната - от патрулката) ясно се виждат лицата както на удрящия го, така и на втория полицай от автопатрула. Така че - съпоставено с датата и мястото, едва ли ще е трудно да бъдат установени.

Сега прокуратрата е дала "подробни указания на проверяващия орган", определила е 10-дневен срок за предварителната проверка, а обвиненията може да бъдат две по НК - за искан подкуп и нанесена телесна повреда.

Същевременно бТВ днес се свърза с шофора Казан. Относно фактологията на нарушението: той казва, че е бил трети тир от колона, която тръгнала да изпреварва бавнодвижещ се камион. Преди него два български прицепа направили същата маневра. Но полицаите догонили и спрели на буркан само него.

Той ги вбесил допълнително, като казал, че ще плати законната глоба на излизане на ГКПП. Сега признава пред медията, че се притеснява да пътува през България.

Ето и съобщението на държавното обвинение:

Окръжна прокуратура – София се самосезира по повод информация за искан подкуп и нанесена телесна повреда на турски гражданин на АМ „Тракия“

Окръжна прокуратура – София се самосезира по повод публикации в медии за искан подкуп и нанесена телесна повреда на чуждестранен гражданин от страна на полицейски служител.

Според информация в журналистическите материали, водачът на товарен автомобил – турски гражданин, бил спрян за проверка на АМ „Тракия“, в района на гр. Ихтиман. Полицейски служител поискал от него парична сума от 10 евро, за да не му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за движението по пътищата. Непосредствено след това на чужденеца бил нанесен удар в областта на лицето и поискан подкуп в размер на 100 евро. Публикуван е и видеоматериал за инцидента.

Съобщава се, че пострадалият изпратил видеозапис на случилото се до Посолството на Турция в България.

Окръжна прокуратура – София възложи на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР извършване на проверка, която да установи данни за евентуален състав на престъпления от общ характер.

Дадени са подробни указания на проверяващия орган относно изнесената в медиите информация. Определен е 10-дневен срок за извършване на проверката.