Продължава необичайната практика първите български държавни ръководители да дават аудиенции на посланици, които в други държави могат да стигнат за работни срещи най-много на ниво зам.-министър.

След като премиерът Кирил Петков извика руската посланичка Елеонора Митрофанова да й се кара за постовете й във фейсбук (без ефект), днес президентът Румен Радев е приел посланичката на САЩ Херо Мустафа.

Прессекретариатът на държавния глава съобщава за срещата само с две изречения:

"Държавният глава Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Теми от дневния ред на двустранните отношения, партньорството в сферата на сигурността, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на срещата."

Дори от този текст става ясно, че цел на посещението е желанието на САЩ България да даде зелена светлина за одобрение на преговорната рамка с РСМ и технически старт на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

Отговора на президента може да прочетем по снимката, която пусна прессекретариатът на държавния глава. Радев е приел посланик Мустафа пред картината “Цар Симеон – златния век на българската писменост” на Димитър Гюдженов.

Всеки американски посланик преминава сериозно обучение за историята и културата на приемащата страна и няма как посланик Мустафа да не е запозната с българския владетел, управлявал между 893 и 927 г. При управлението му границите на България достигат до три морета – Бяло, Адриатическо и Черно. Тогава Средновековна България достига своя културен разцвет, превръщайки се в литературен и духовен център на Славянска Европа.

В Преславската и Охридската книжовна школа, основани при Борис, се концентрира книжовната дейност и при управлението на Симеон,като през този период там е създадена и кирилицата.