Британски войници идват в България на 6-месечна мисия, съобщи британското посолство след визитата на представяния от тях като министър на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи.

Всъщност по българския протокол Хийпи е четвърти по ранг в британското Министерство на отбраната след министъра Бен Уолъс и длъжността му се равнява на зам.-министър. Той се срещна в София с военния ни министър Драгомир Заков (ПП).

"Министър-председателят Борис Джонсън наскоро обяви изпращането на британски войски в България. Тези войски ще участват в ръководено от България учение рамо до рамо с българските си колеги. Ръководената от България мисия за обучение ще продължи до шест месеца и ще бъде от полза както за британските, така и за българските войски, като ще подобри оперативната съвместимост и споделянето на умения между двете нации", съобщава посолството.

Преди 10 дни Джонсън обяви разполагането на 150 войници у нас като част от новата бойна група на Алианса, създадена след началото на войната на Русия срещу Украйна.