Европейският съюз планира да санкционира двете дъщери на руския президент Владимир Путин. Това разказаха пред "Уолстрийт джърнъл" запознати с инициативата дипломати. Този ход ще добави най-близките членове на семейството на руския лидер към нарастващия списък от лица, санкционирани в отговор на руската инвазия в Украйна.

Очаква се администрацията на Джо Байдън да обяви санкции срещу дъщерите на Путин тази седмица, заявиха представители на САЩ.

Представители на ЕС обявиха подробности за нови мерки по-рано във вторник. Те включват забрана за внос на руски въглища, ограничаване на достъпа на руски превозвачи и кораби в блока, ограничения, насочени към олигарсите и техните семейства, както и блокиране на износа на някои високотехнологични машини.

Путин има две дъщери от бившата си съпруга Людмила Путина, по данни на Кремъл. Не е известно дали има други деца и не може да се разбере дали дъщерите, срещу които ще бъдат насочени санкциите на ЕС, са тези, за които той публично е признал, че е родител.

През 2013 г. двойката обяви края на 30-годишния им брак. Следващата година Кремъл потвърди, че руският президент е финализирал развода със съпругата си, бивша стюардеса на руския национален превозвач "Аерофлот". Това бе първият развод на действащ руски лидер от Петър Велики насам. Путин обяви, че решението за раздялата е било съвместно.

Дъщерите на двойката до голяма степен стоят на дистанция от общественото внимание. Много руснаци не знаят как изглеждат.

През 2020 г. говорителят на президента Дмитрий Песков каза пред репортери, че Путин не обръща внимание на публикациите за личния му живот и здравословно състояние. Руският президент обикновено обяснява нежеланието си да разкрива подробности за близките си, като посочва, че това е "въпрос на сигурност и желание да запази анонимността на близките си, за да могат да водят нормален живот", съобщи ТАСС през същата година.