Двама загинали и 17 ранени, след като камион на въоръжените сили катастрофира късно снощи в между село Граматиково и Малко Търново, близо до границата с Турция. Камионът е превозвал 35 мигранти, които малко по-рано съвместен патрул на армията и "Гранична полиция" е заловил на поляна в близост до селото.

Загиналите двама души са чужди граждани. 17-те ранени са били приети в болница. Леко пострадали са и двама български военнослужещи, които са били в кабината на камиона. Те са на възраст 42 и 23 години, съобщава Нова тв.

Зам.-директорът на УМБАЛ Бургас Светослав Тодоров разкри тази сутрин подробности за състоянието на пострадалите. Общо в камиона са пътували 35 мигранти. 17 души са били откарани в болницата в Бургас - 15 афганистански граждани и двамата военни. Състоянието на пострадалите е стабилно, уточни Тодоров. „Един от ранените е с контузия на гръден кош, трима са с травми на гръбначния стълб, но няма опасност за животите им”, подчерта зам.-директорът на лечебното заведение, в което са настанени.

Отрицателен е резултатът от пробата за алкохол и наркотици на военнослужещият, шофирал превозното средство. Четирима от афганистанките граждани и двамата българи остават за лечение.

От военната прокуратура в Сливен обясниха, че теренът, по който се е в движел тежкотоварният автомобил, бил много лош. 

Версии

Причините за катастрофата се разследват. По три версии работят разследващите, съобщи полк. Христо Тинев - военно-окръжен прокурор на Сливен.

Първо разследващите ще констатират дали има виновно поведение на водача, второ - евентуална техническа неизправност на автомобила. Третата версия е агресивно и неправомерно поведение от страна на задържаните мигранти, което да е довело до инцидента, за което няма данни, подчерта той.

Предстои днес да бъде извършен допълнителен оглед на местопроизшествието, ще бъдат разпитани свидетели, ще бъдат назначени съдебно-медицинска и автотехническа експертизи. Ще бъде извършена аутопсия на починалите. Авариралият камион ще бъде изтеглен и ще бъде извършен оглед.