Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, нарушил карантината си, е бил "оневинен" от прокуратурата, след като тя бе сезирана по случая от МВР. За развоя на събирията съобщават от вътрешното министерство в прессъобщение днес, като подчертават, че "за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди". Което явно подминава варненския народен избраник от бившата управляваща партия - идва да рече това напомняне на статистиката.

Както Клуб Z писа, Бранимир Балачев - относително неизвестен народен представител от ГЕРБ от Варна, бе предаден от МВР през февруари на Върховна касационна прокуратура, защото е нарушил карантината си- явил се на дело в Районен съд-Варна. Защото е адвокат. 

Отделно, Балачев е присъствал и на партийно мероприятие за периода, в който е трябвало да е у дома заради COVID-19.

Отт държавното обвинение обаче, според МВР, са решили, че човекът е вършил обществено полезна дейност - явил се на делото си, за да не бъдат отлагани заседания. Освен това не било много ясно какво по отношение на котронавирусът било регламентирано със заповед на здравния министър, какво от закона. 

"Като примери се сочат, че в началото на ситуацията с COVID са въведени всевъзможни правни мерки – забрана за сядане на пейки, /но не и на бордюра или тревата/, влизане в парк, ходене в планината, спортуването и други. Не било намекнато за водения самоунищожителен нездравословен начин на живот, от който пряко следствие е влошаването на здравето на населението, а от там и неспособността за справяне със ситуации, които винаги са съпътствали съществуването", преразказват още от МВР прокурорското постановление.

"Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това е възприето за преследване на обществено полезна цел" - продължават от ведомството на Бойко Рашков.

От прокуратурата не закъсняха с отговор, проследявайки хронолигично действията на "Б.Б":

"Установено, че на 24.01.2022 г. Б. Б. си направил пълни кръвни изследвания, както и антигенен тест за наличие на Ковид-19. Резултатът бил отрицателен. От разговора си с лаборантите разбрал, че е добре да си направи отново тест след два дни. 

На 26.01.2022 г. сутринта Б. Б. се обадил в поликлиниката, откъдето му изпратили лекар, който да го тества на място. В дома на Б. Б. отишла лекарка, която направила изследването с антигенен тест. Тестът бил слаб и не давал категорични резултати. За да не застраши здравето на други хора, по изрична молба на Б. Б., тестът бил записан като положителен. 

С предписание от 27.01.2022 г. на РЗИ Варна Б. Б. бил поставен под изолация в домашни условия за времето от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г. Предписанието не било връчено лично на Б. Б., но му било съобщено по телефона на 27.01.2022 г. 

На 28.01.2022 г. Б. Б. си направил отново тест, който бил отрицателен. 

На 31.01.2022 г. Б. Б. си направил нов тест, който отново бил отрицателен. Тогава от поликлиниката му било съобщено, че тестът щял да бъде изпратен по направление."

От което излиза, че Бранимир Балачев хем имал съмнения за здравословното си състояние, хем настоял тестът му да бъде вписан като положителен, хем нарушил междувременно карантината си.