Специализираната прокуратура извършва проверка по сигнал от ГЕРБ, свързан със задържането по Закона за МВР за срок до 24 часа на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Това става ясно от прессъобщение на спецобвинителите, докато в НС текат изменения на закона за закриване на институцията.

Администратиният секретар на ГЕРБ е преценил, а спецпрокурорите веднага започват да разглеждат данни за "евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности" и "вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР".

Казано просто, това е ново, наказателно дело - дали някой от МВР е извършил пресътпелния по Наказателния кодекс, разпореждайки действия срещу тримата политици.

Очевидно е, че щом разследването е на ул. "Черковна", то е срещу министър или зам.министър на МВР - шефът на ГДНП не е контингент на СП.

Отделен въпрос е същинското дело за изнудване, което се води и по което Софийска градска прокуратура отказа да привлече като обвиняеми Борисов, Горанов и Арнаудова. То е - по думите на Бойко Рашков - по сигнал за изнудване от Васил Божков, заради установени от АДФИ неплатени такси за над 550 млн. лв и по сигнал на "Боец". По него именно МВР решило да предприеме действията "по неотложност".

Там нещата не вървят така бързо - в момента СГП повтаря процесуално-следствените действия на полицията, защото смята, че те са опорочени и невалидни. За целта повтори разпитите на Борисов, Горанов и Арнаудова, а вчера показанията си бе призован да повтори и премиерът Кирил Петков.

Ето и съобщението на обвинителите:

Специализираната прокуратура извършва проверка по сигнал на административния секретар на ПП „ГЕРБ“ 

На 30.03.2022 г. в Специализираната прокуратура постъпи сигнал от административния секретар на ПП „ГЕРБ“. В него се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, които по смисъла на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК са от компетентността на Специализираната прокуратура.

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийска градска прокуратура са изискани информация и документи. 

 Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.