Студентът Володимир Будников не пострада на войната в Украйна, а към края на мача от Първа лига "Пирин" (Благоевград) - "Левски" (0:3).

На полувремето той бе награден заедно още трима доброволци от кмета на югозападния град Илко Стоянов и от изпълнителния директор на "Пирин" Таско Тасков заради това, че с автобуса на "орлетата" пътува до Украйна и докара 35 бежанци.

"Автобусът на надеждата", така бе наречено возилото на "Пирин". На отиване то транспортира хуманитарна помощ.

Това бе на полувремето. Будников е единственият клекнал.

Украинецът Будников бе ранен към края на мача, когато на трибуните се стигна до инциденти. Поне според очевидци на ситуацията първо запалянковци на домакините хвърлиха камъни към сектора с фенове на "сините". От там отвърнаха със сигнални ракети. Имаше обаче и бомбички.

Полицаи навлязоха на централната трибуна и задържаха привърженик, влачен на извеждане от ст. "Христо Ботев". Това бе именно 19-годишният Володимир Будников.

Оказана му бе спешна помощ от медицински екип на мача и с линейка бе транспортиран в „Пирогов“. От клуба посочиха, че след като имат информация за състоянието му, тя ще бъде публикувана на официалния сайт. Още снощи стана ясно, че е ударил главата си в стълби при влаченето.

С леки изгаряния от бомбичка пък е жена.

Областната дирекция на МВР в Благоевград излезе със следното изявление:

"Във връзка със свидетелски показания за това, че на футболна среща в гр. Благоевград млад мъж е хвърлил пиратка в краката на майка с две деца, които силно се изплашили, а седалка на стадиона се е възпламенила, от полицейски служители е пристъпено към извеждане на 19-годишен мъж, който не се подчинил на полицейско разпореждане и е оказал съпротива.

От ръководството на ОДМВР-Благоевград е разпоредена незабавна и пълна проверка на действията на полицейските служители, извършили задържането на лицето. При доказване на превишаване на служебните правомощия от страна на органите на реда ще им бъде потърсена съответната отговорност."

"Пирин" пък публикува със следното изявление във фейсбук:

Празник, но с горчивина накрая

Уважаеми приятели, днешният двубой между Пирин и Левски имаше всички предпоставки да се превърне в истински футболен празник. Един срещу друг застанаха два отбора във форма, които по всеобщо мнение в последните кръгове показват добри игри и постигат сравнително успешни резултати. 

На трибуните на стадион „Христо Ботев“ имаше прилична за българските реалности посещаемост, агитките бяха гласовити. Най-сетне след дълги месеци на изолация, заради пандемията, нашият стадион „заживя“ в така желаната ни футболна атмосфера.

Теренът бе отлично подготвен, организацията около срещата също бе на добро ниво. Крайният резултат не се хареса на никой пиринец, но във футбола има победи има и загуби. Всички добре знаем това.

Голямото разочарование в днешния ден дойде от необяснимата агресия спрямо нашия привърженик Владимир Будников (момчето на снимката) от органите на реда. Владимир бе третиран по изключително агресивен начин, което доведе до навлизането на линейка по време на двубоя и приемането му след това в  спешно отделение на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". 

Накрая, но не последно място, няма как да не обърнем внимание на изстреляната сигнална ракета от привържениците на гостите към публиката на Пирин, в резултат на което млада жена е с изгаряне. 

За финал не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем, че цивилизованата форма на футбола ще надделее над първичната агресия и стадионите ще бъдат сигурно място за всички любители на играта.

А "Левски" спечели без проблеми, потвърждавайки страхотната си форма през пролетта. Головете вкараха Уелтон (4-ата) и Илиян Стефанов (45-ата и 74-ата).

Гостите още преди мача и на теория си бяха осигурили място в топ 6 за втората фаза на шампионата, която започва след две седмици. Останалите в челната шестица са "Лудогорец", ЦСКА-София, "Ботев" (Пловдив), "Черно море" и "Славия".