Стилиян Петров публикува обръщение в личния си профил във фейсбук, озаглавено "Защо свободата и независимостта пораждат страх в БФС".

Бившият футболист на ЦСКА, "Селтик" и "Астън Вила" изразява позиция покрай последните събития в родния футбол. В изминаващата седмица имаше протест пред сградата на БФС в "Бояна". Стекоха се стотици, най-вече фенове на ЦСКА-София, някои от тях замеряха централния вход с предмети, сред които камъни, плодове и зеленчуци. Ранен бе полицай, а по случая тече разследване.

Протестиращите блокираха за кратко Околовръстното шосе. Още същия ден се чуха гласове, осъждащи участието на деца. Няколко аматьорски клуба, ползващи базата, разпространиха декларация, осъждаща акцията.

Стилиян Петров бе част от алтернативния конгрес на Димитър Бербатов, който доведе до изостряне на отношенията между футболните бунтари и ръководството на БФС. А по време на протеста в четвъртък Борислав Михайлов бе на конгреса на ФИФА в Доха.

Вижте цялото изявление на Стилиян Петров, без редакторска намеса:

Защо свободата и независимостта пораждат страх в БФС

В последните дни с голямо внимание наблюдавам и анализирам случващото се в цяла футболна България. От затваряне на булеварди, виковете за оставка, недоволни малки и големи, замерящи с домати, кивита, яйца и праскови, изпълнени с гняв клубове и родители, транспаранти по стадиони!

Всички насочват полезрението си към един единствен човек и личност… Димитър Бербатов. 

Съвсем нормално, той бе единственият, който отиде да бъде с обикновените хора.Така, както го направи два пъти из цялата страна. Той и ние никога няма да забравим откъде тръгва любовта за играта футбол, откъде се запалва искрата да бъдеш следващият Христо Стоичков, Димитър Бербатов...

А не като тези, криещите се - в лукса на Доха, в Гранде кабинета, в Гранде бара.... 

Те не се допускат вече в обществото. Всяка една тяхна поява е предварително подготвена и планирана, за да не ги линчува. Или лична среща с определени клубове, кметове и темподобни. Кога ще ги видим сред изстрадалите хора, кога ще ги видим на рушащите се стадиони на клубовете от българския футболен елит, кога ще ги видим сред нормалните хора из страната? Никога! Всяко тяхно участие в обществения живот вече е изкуствено! 

Защо децата хвърляли и обиждали? Задайте този въпрос към господата от футболния Гранде лукс, които отдавна нямат връзка нито с реалността, нито с хората от народа. Това е въпрос само и единствено към тези самозабравили се господа, които се държат като еднолични собственици на футбола, и са готови да го забранят на всеки, който дръзне да мечтае за нещо по-добро от дъното. Нека господата, криещи се от хората, до знаят - доматите, кивитата, прасковите и яйцата са за тях, по тях…срещу тях.

Тези хора, тези деца, които вие обиждате и изхвърляте от футбола, са свободомислещи и независими от цялата помия и начин на работа от БФС. Вече има свободомислещи, независими, безстрашни, свободни хора, борещи се за бъдещето - своето, на техните деца и на българския футбол! А бъдещето няма нищо общо с вас!

Борислав Михайлов: Който използва деца по този начин, той носи отговорност

Борислав Михайлов първоначално отказа да коментира протестите при завръщането си от Доха. Но все пак каза няколко думи пред журналисти.

"Това ли е най-важното? Подобни неща са за рубриката на Евронюз “No comment”. Tака че не ми е на нивото да коментирам, започна той. - Който използва деца по този начин, той носи отговорност. Какво да протестират? Хората, които го организират, те трябва да носят отговорност и има органи в тази държава, които трябва да вземат мерки за тях. Винаги може да има протести, когато са организирани от определена група хора."

Той добави, че като цяло е доволен от мачовете на националите в Катар, независимо от двете загуби с по 1:2 от домакините и Хърватия. В първата среща тимът ни е играл слабо, но във втората "се е постарал", можел е да не загуби, а дори да спечели.