Посолството на САЩ у нас се разграничи от инвестиционния фонд Gemcorp Capital, като на практика опроверга вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че именно оттам е дошла препоръката за компанията, с която правителството подписа меморандум за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ. 

Това стана чрез писмо по пощата, адресирано до бТВ, което водещата на предаването "Лице в лице" изчете в ефир.

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", посочват от мисията.

Инвестицията е за 1 милиард долара, но малко след подписването на меморандума разследващият сайт "Бивол" откри връзка между фонда и руски олигарси, близки до Владимир Путин. За руските капитали в компанията, дали началния й тласък, разказа вчера в своя публикация и в. "Файненшъл таймс". Но сагата се заплете, след като в понеделник Василев обяви, че компанията е била представена от търговското аташе в посолството.

Дойде реакция и от самата компания. Оттам отрекоха руски капитали, като все пак посочиха, че през 2020 г. дяловете на руския инвеститор са били изкупени и към момента нямало никакви капитали, свързани с руснаци.