Два дни след като вицепремиерът Асен Василев заяви, че не знае за руска връзка в компанията Gemcorp Capital, с която правителството подписа за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, и заяви, че американското посолство ги представило на кабинета в София, в. "Файненшъл таймс" публикува днес обширен материал за руските капитали в компанията. 

Парламентът отхвърли днес предложение на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия за меморандума, предвиждащ инвестиции на стойност 1 млрд. долара. 

Според "Файненшъл таймс" милиардерът Алберт Авдолян е предоставил начална инвестиция на лондонския фонд, който сега има активи от 1,2 милиарда долара.

Gemcorp Capital, инвестиционен посредник, фокусиран върху развиващите се пазари, продължава да опитва да прави сделки, включващи руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксини Sputnik V против COVID-19 на Гана.

Капиталът, предоставен от Алберт Авдолян, на първия фонд на Gemcorp през 2014 г. илюстрира сложните и припокриващи се интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити, пише финансовото издание.

Основана през 2014 г. от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бившият лондонски шеф на руската държавна банка VTB Capital, Gemcorp стартира с 250 милиона долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, твърдят запознати с инвестицията.

Парите идват от продажбата на Авдолян и Адониев на телекомуникационна компания, подкрепена от "Ростех", разрастващ се руски държавен отбранителен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети са били използвани за атака на Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Авдолян, чието участие в Gemcorp приключи през 2020 г., е продължил да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с "Ростех", която има 2 млн. работници и изнася оръжие за над 10 милиарда британски лири годишно. 

Авдолян поддържа връзки и с главния изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов, близък приятел на Владимир Путин. Чемезов дели апартамент с руския президент, докато и двамата са служили в съветското КГБ в Източна Германия, пише "Файненшъл таймс".

Чемезов председателства благотворителната фондация на Авдолян, която е работила по проекти в родния регион на шефа на Ростех в Иркутск. Ростех и Чемезов са под западните санкции от 2014 г.

 От Gemcorp, цитирани от финансовия всекидневник, казват, че никакви пари, свързани с Чемезов и с "Ростех", никога не са инвестирани в компанията.

Авдолян казва, че като инвеститор на Gemcorp няма контрол или влияние върху бизнеса ѝ и че всички решения се взимат от Gemcorp като управител на фонда. Той добави, че фирмите му винаги са действали в съответствие със санкциите и че нито е притежавал имоти от името на Чемезов или негови близки, нито е представлявал интересите на Чемезов.

„Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв е човекът. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит -  добавя Авдолян.  - Той е роден в Иркутска област, където живеехме дълго време с родителите ми. Нашите семейства се познават."

Шефът на Gemcorp Бостанджиев е държал реч на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г., на която Путин също говори и подписа няколко сделки с африкански лидери. Бостанджиев и друг представител на Gemcorp са били сред малък брой представители на западния бизнес, които са участвали в панелите на конференцията.

На тази среща на върха подкрепяният от държавата руски експортен център "Ростех" обяви, че ще стартира търговско съоръжение за 5 милиарда долара, насочено към Африка, което да се управлява от Gemcorp и подкрепяните от държавата банки VEB и Sberbank.

От компанията твърдят, че механизмът, подписан с руските банки, и двете от които сега са под санкции, никога не е бил активиран, тъй като не е стигнал до етапа на проектодокументация или подробни преговори.

След напускането на Авдолян миналата година Бостанджиев написа писмо до министъра на здравеопазването на Гана, като предложи да набави руската ваксина Sputnik Covid от сега санкционирания руски фонд за преки инвестиции, пише "Файненшъл таймс". По това време Кремъл правеше усилени дипломатически опити да популяризира Sputnik по света като алтернатива на западните ваксини.