Германия се изправя пред сериозни проблеми с доставките на храна. 

От една страна няма олио вече от седмици, тъй като основният внос идва от Украйна. В повечето магазини в страната вече изобщо няма доставки, в тези, в които все още може да се намери олио, има ограничения от до две бутилки на клиент.

От друга страна войната причинява проблеми в доставките и на торове и фураж, а липсата на олио увеличава търсенето на масло. Затова прогнозите са, че в следващите седмици ще има сериозно поскъпване на маслото, млякото и сирената.

Месото също ще поскъпва в срледващите месеци заради липсата на фураж.

С житото въпросът не е толкова драматичен нито в Германия, нито в останалите държави в Европа, защото повечето разчитат на своите собствени насаждения. Но цената на енергията ще доведе неминуемо до повишаване на цените на хляба.

Липсата на торове пък ще създаде проблеми на производителите на плодове и зеленчуци.

Този месец Германия отбеляза вече рекордна инфлация – 7,8%. Такъв скок в цените е имало само веднъж от Втората световна война насам – през 80-те години заради петролната криза.

Според специалисти тази инфлация е само предвкусване за това, което предстои наистина, когато по-високите цени на енергията се стовраят върху крайния потребител.

Проучване сред фирмите в Германия показва и че над 90% от тях вече вдигат цените на продуктите си.