Правителството отстоява българските позиции при двустранните разговори с Република Северна Македония.

Това е заявил министър-председателят Кирил Петков, който днес е провел среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

По думите на Петков страната ни "има за първи път сериозна подкрепа в Европейския съюз заради новия си подход към Скопие", посочват от МС.

Разговорът с Вархеи идва на фона на провелия се късно вечерта във вторник спешен коалиционен съвет. Както Клуб Z писа, на него премиерът отново е поставил темата с еврочленството на Скопие и българското "Да". А позоваването е било на френското председателство на Европейския съюз, което както е известно, постави като приоритет разрешаването на спора между България и РСМ, като с това лично се ангажира президентът Еманюел Макрон, на когото му предстоят нови избори след 10-ина дни.

Промяна в българската позиция обаче засега няма да има - РСМ трябва да изпълни първо българските условия, както бе утвърдено и от 44-ото Народно събрание, и от свикания в началото на мандата на това правителство Консултативен съвет за национална сигурност. Позициите и на БСП, и на "Има такъв народ" са останали непроменени.

Иначе премиерът запознал Вархеи и с резултатите от срещата на лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, която се проведе в началото на настоящата седмица в София по инициатива на българския министър-председател.