Медиите в Скопие осъмнаха с "тревожни" заглавия:

"Во петок ќе им го дадеме цар Самоил на Бугарите!?"

"Цар Самоил најверојатно до петок ќе се побугарчи."

Поводът е поредното заседание на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси утре и вдругиден в Скопие, чиито македонски членове, под натиска на новия премиер Димитър Ковачевски, най-сетне са на път да приемат в петък "консенсусен" текст за личността на цар Самуил, който да бъде записан в македонските учебници.

Още преди две години комисията прие протокол, че Самуил се приема за "продължител на българската царска традиция". По този заобиколен начин комисията признава, че той е от български произход. Когато обаче този текст бе предложен да бъде записан в учебниците по история на Северна Македония, македонската част от комисията се възпротивила и казала, че той е само за политическа употреба, разказаха членове на комисията пред Клуб Z.

През декември 2020 г. съпредседателят от македонска страна Драги Георгиев обяснява, че те искат да има двойнствено тълкуване за Самуил в учебниците:

"Од наша страна, понудивме при претставувањето на цар Самоил во учебниците, учениците да имаат две перспективи на таа Самоилова држава: дека е наследник на средновековното Бугарско царство, но и дека има тези дека е независно царство. Од бугарска страна се инсистираше да биде само царство кое ја наследува традицијата на првото Бугарско царство. Тука заглавивме, тие инсистираа само на нивното гледање." (запазваме оригиналния правопис на езиковата норма в Северна Македония - б.р.)

В новата дефиниция сега остава само "продължител на българската царска традиция".

Вероятно този пробив ще се използва от премиера Кирил Петков като аргумент, за да се опита да предложи да дадем през май т. г. зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на РСМ към ЕС. Той се е опитал да получи принципно съгласие от останалите партии в управляващото мнозинство на коалиционен съвет снощи, но срещнал яростна съпротива от БСП и ИТН.

Припомняме, че парламентът в позиция, потвърдена от КСНС при президент, въвежда много повече условия за българското "да", включително по правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание.